Kdo zajistí lidem práci? Přestřelky Obamy s Romneym přitvrdily

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Souboj o nerozhodnuté americké voliče před podzimními prezidentskými volbami v USA přitvrzuje. Klíčovým tématem je vytváření pracovních míst a obecně další ekonomický vývoj. Podle úřadujícího prezidenta Baracka Obamy by plány jeho soupeře v souboji o Bílý dům Mitta Romneyho prospěly jen bohatým a výrazně by zhoršily situaci střední třídy. Romney kontroval tím, že současný prezident je sice výřečný, ale že během svého pobytu v úřadu udělal jen málo pro tvorbu pracovních míst.

„Slova jsou laciná. Činy ale mluví nahlas,“ podotkl Romney v Cincinnati na jihozápadě Ohia jen několik okamžiků předtím, než před mikrofon na severu státu v Clevelandu předstoupil Obama. Republikánský politik také s úsměvem navrhl, že volebním sloganem současného šéfa Bílého domu by mělo být „zvolte mne na další čtyři roky, i když jsem v prvních třech a půl nedokázal odvést svou práci“. V narážce na Obamovo skutečné volební heslo „Vpřed!“ pak poznamenal, že prezident žene Spojené státy vpřed přes útes.

Ostrou kritiku na adresu svého soupeře v projevu směřoval i šéf Bílého domu. Spojené státy podle něj před volbami stojí na rozcestí, které rozhodne o podobě země na dlouhá léta. „V těchto volbách se bude rozhodovat mezi dvěma radikálně odlišnými vizemi jak vytvořit udržitelný růst, jak snížit zadlužení a jak vytvořit pracovní místa pro střední třídu,“ řekl Obama.

Obama: Nižší daně a menší regulace střední třídě nepomohou

Romney podle Obamy pouze opakuje recepty, které se v minulosti ukázaly jako neúspěšné. Jde zejména o představu, že nižší daně a odstranění regulací pro firmy jsou zárukou prosperity. Obama prohlásil, že taková politika by nyní - stejně jako v minulosti - prospěla pouze bohatým včetně multimilionáře Romneyho, a střední třídu by naopak ochudila. Prezident také varoval před škrty v sociálních a zdravotních programech, které chystá jeho republikánský oponent.

Romney prý věří, že ekonomika roste od shora dolů, kdy bohatství prosakuje do zbytku společnosti. Podle Obamy ale hospodářský růst, snížení dluhu a nová pracovní místa nelze mít bez silné střední třídy. Slíbil proto Američanům, že pokud bude znovu zvolen do Bílého domu, bude podporovat vzdělání, sociální a zdravotní programy a inovace. Američané by přitom podle něj měli podstupovat oběti společně. Měli by se tak na nich podílet i bohatí, uvedl Obama.

Situace na pracovním trhu hraje proti Obamovi

Obama se projevem v Clevelandu snažil převzít iniciativu v situaci, kdy jeho naděje na znovuzvolení ohrožuje nepříznivý vývoj na americkém pracovním trhu. V řeči nechtěl představit něco zásadně nového, ale zvýraznit rozdíl mezi svojí a Romneyho politikou. Prezidentovi poradci přitom doufají, že projev udá tón následujícím měsícům volebního souboje, který voliči rozhodnou na začátku listopadu.

Obama opakovaně reagoval na výtky, že nedokázal zvrátit nepříznivý ekonomický vývoj v zemi. Zopakoval, že jeho administrativa zastavila hluboký hospodářský propad a vytvořila miliony pracovních míst. Prezident, který v posledních dnech čelil kritice, že se neustálým zdůrazňováním úspěchů vzdaluje voličům v těžké ekonomické situaci, ale zdůraznil, že vzpamatovat se z hluboké recese může trvat i deset let. Uznal také, že stav amerického hospodářství zdaleka není ideální.