Kellner hrozí Děripaskovi kvůli koupi banky Sojuz

Oleg Děripaska

Oleg Děripaska Zdroj: profimedia.cz

Vleklý konflikt mezi ruským podnikatelem Olegem Děripaskou a českým finančníkem Petrem Kellnerem vstupuje do dalšího dějství. Kellnerova společnost PPF Investments se jako minoritní akcionář ruského Ingosstrachu obává, že většinový majitel Děripaska hodlá pojišťovnu zneužít ke svým byznysovým cílům. PPFI kvůli tomu hrozí soudní žalobou. Ingosstrach totiž připravuje koupi kontrolního balíku ruské banky Sojuz, zatímco podle PPFI by měla pojišťovna rozvíjet především svůj vlastní byznys.

Většinový akcionář navíc odpírá Kellnerovým lidem přístup k řízení Ingosstrachu, takže PPFI nyní ani nemá šanci očekávané rozhodnutí o nákupu ovlivnit. „Nemáme ani informace potřebné k souhlasu s touto akvizicí. Pokud bude odsouhlasena bez poskytnutí jejích parametrů a podmínek minoritním akcionářům, budeme nuceni ji napadnout soudně,“ potvrdil deníku E15 záměry PPFI její mluvčí Jan Piskáček.

Banka Sojuz je výbušným tématem sama o sobě. Už před krizí do roku 2008 patřila do Děripaskova impéria, pak ji dočasně ovládla skupina Gazpromu a fakticky ji zachraňoval ruský stát. Nyní se Děripaska dostává oklikou ke „své“ bance zpět – tentokrát prostřednictvím Ingosstrachu.

Kellnerovi lidé mají zjevně pocit, že si Děripaska řeší své problémy a zájmy na úkor minoritních akcionářů. Děripaskova společnost Bazel podle ruského tisku celou situaci nekomentuje a uvádí, že rozhodnutí o záměru Ingosstrachu má padnout v polovině října. Jenže Ingosstrach si už nechal možnost nákupu schválit ruským antimonopolním úřadem.

Necelých padesát procent banky Sojuz už ostatně pojišťovna získala dříve, nyní by mohla koupit dalších padesát procent od současného majitele – Agentury pro pojištění vkladů, a navýšit podíl na 99,9 procenta. Do hry může teoreticky vstoupit i případný další zájemce, agentura počítá s minimální cenou podílu 1,7 miliardy korun.

PPFI, která v Ingosstrachu spravuje i minoritní podíl italské Generali (dohromady 38,5 procenta), vede se svými soupeři i další spory – o přístup do dozorčí rady pojišťovny a zrušení dalších transakcí se spřízněnými společnostmi z Děripaskovy skupiny.