Kiska založí vlastní stranu. Chce rovnou vyhrát volby

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: ČTK

Odcházející slovenský prezident Andrej Kiska oficiálně potvrdil, že založí politickou stranu. Jméno a další informace oznámí v červnu.

„Slovensko chce změnu. Tyto volby jsme vyhráli, teď musíme vyhrát parlamentní volby. Proto založím politickou stranu," prohlásil Kiska v krátkém videu. Další informace neuvedl s tím, že jako prezident musí zůstat nadstranický. Více o svých plánech proto sdělí až po skončení prezidentského mandátu 17. června.

Podle informací listu Denník N Kiska už kvůli spolupráci oslovil mimo jiné expremiérku Ivetu Radičovou, opozičního poslance Gábora Grendela, europoslankyni Janu Žitňanskou či ekonoma Marcela Klimeka. Radičová ale už uvedla, že do žádné strany vstoupit nehodlá a nebude kandidovat ani do parlamentu. Spolupráce s prezidentem se podle ní týká programu.

Hlava státu dlouhodobě patří mezi slovenské politiky, kteří se těší největší důvěře občanů. Kiskovi podle šetření agentury AKO pro televizi TA3 věří 57 procent lidí. Průzkum také ukázal, že devět procent Slováků by určitě volilo Kiskovu stranu, pokud by ji úřadující hlava státu založila.

Slovenský prezident původně plánoval, že se z politiky stáhne a podruhé se tak o post hlavy státu neucházel. Svůj postoj však začal měnit po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Tvrdil však, že stranu nezaloží, nebude kandidovat do parlamentu a že ani neuvažuje o funkci premiéra.