Komentář Martina Čabana: Čaputové se bude těžko dýchat

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Štáb Zuzany Čaputové
13
Fotogalerie

Úspěch Zuzany Čaputové v prezidentských volbách v sobě nese hodně zpráv o slovenské politice a láká samozřejmě i k porovnávání s tou českou. V první řadě platí, že Slováci se mohli rozhodovat mezi dvěma velmi solidními kandidáty – charizmatickou, ale politicky málo zkušenou právničkou a aktivistkou a naopak méně charizmatickým, ale velmi zkušeným kariérním diplomatem a politikem Marošem Šefčovičem.

Slovensko prošlo možná trochu nudnou, ale veskrze korektní kampaní před druhým kolem, po jehož skončení například vítěz nevzkazoval příznivcům poraženého, že mají dalších pět let držet hubu. Pro politickou kulturu své země odvedli oba kandidáti velký kus práce. V tom Slováci významně trumfli českou volbu hlavy státu.

Politická kultura je ovšem jen malou součástí politiky jako celku. A v těch zbylých oblastech, především pokud jde o konkrétní obsah správy věcí veřejných, je situace diskutabilnější. Čaputová se svou osobou spojila velká očekávání, která bude muset zkusit naplnit.

K tomu jí ovšem současně chybí jak reálné pravomoci, tak vstřícnější politické prostředí. Místy navíc její proklamace působí až strašidelně. „Jako prezidentka budu vyvíjet maximální tlak na okamžité asystémové změny v policii, prokuratuře a soudnictví,“ píše v programu Čaputová.

Umíte si představit, jen jako intelektuální cvičení, jakou debatu by způsobil třeba Miloš Zeman, kdyby si přímo do programu vetkl „tlak na okamžité změny v policii a soudnictví“? Jistě, slovenská situace je odlišná v mnoha ohledech, ale dělba moci pořád platí tady i tam. A když chce prezident prosazovat změny v justičním systému, hrne se na velmi tenký led.

Mezi českou a slovenskou scénou je také další podstatný rozdíl, který Čaputové nijak neulehčí situaci – nepřátelský parlament. Zatímco v Česku má mocenský tandem Zeman ‒ Babiš pohodlnou většinu alespoň v Poslanecké sněmovně, na slovenské scéně zůstává otřeseným, ale stále úřadujícím hegemonem Robert Fico a jeho Smer. A i když podle průzkumů slábne, nerýsuje se mu zatím žádná bezprostřední konkurence.

Výhoda Čaputové je v tom, že se jí díky málo konfrontačnímu stylu podařilo ve volbách oslovit i část konzervativců a katolíků, takže situace nestojí úplně tak, že polovinu voličů bude zastupovat parlament a druhou polovinu prezident. Dá se ale čekat, že Fico nedá nové prezidentce nic zadarmo – na to je příliš spojena s Andrejem Kiskou.

Dostávat očekáváním s nepřátelským parlamentem a nevlídně naladěnou vládou v zádech nebude vůbec jednoduché. A protože máloco nadělá v politických náladách větší paseku než zklamaná očekávání, stojí za to první slovenské prezidentce držet palce.