KLDR obnovila pohraniční horkou linku s Jižní Koreou

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un rozhodl, že jeho země dnes znovu zprovozní pohraniční horkou linku zajišťující naléhavou komunikaci s Jižní Koreou. V televizním prohlášení to sdělil jeden z představitelů KLDR. Jižní Korea poté oznámila, že se svým severním sousedem již zahájila na této lince předběžnou komunikaci s cílem prověřit, zda spojení dobře funguje. Mluvčí jihokorejského prezidenta označil obnovení horké linky v pohraniční vesnici Pchanmundžom za významný posun v napjatých vzájemných vztazích.

Obě země chtějí v nejbližších dnech jednat o účasti KLDR na zimní olympiádě, kterou bude v únoru pořádat právě její jižní soused.

Linku, která v minulosti představovala zásadní komunikační kanál mezi oběma zeměmi, KLDR opakovaně přerušovala v dobách zvýšeného napětí. Naposledy se tak podle agentury Reuters stalo v únoru 2016, kdy Pchjongjang linku pozastavil v odvetě za uzavření společné průmyslové zóny Kesong.

Představitel jihokorejského ministerstva pro sjednocení řekl Reuters, že jihokorejští činitelé jsou připraveni se svými severokorejskými protějšky po obnovení horké linky hovořit.

Kim Čong-un v pondělním novoročním projevu nabídl Soulu nezvykle smířlivé gesto, když řekl, že zvažuje vyslání severokorejské výpravy na olympiádu a je otevřen rozhovorům. Soul reagoval nabídkou jednání na vysoké úrovni.

Zatímco Jižní Koreji nabídl severokorejský vůdce zlepšení vztahů, vůči USA zvolil ve svém novoročním projevu tradičně ostrý postoj. Uvedl mimo jiné, že celé území Spojených států je v dostřelu severokorejských jaderných zbraní. Americký prezident Donald Trump v reakci na to na twitteru napsal, že odpalovací tlačítko k jaderným zbraním, které má k dispozici, je "daleko větší a mocnější" než to, které je na stole severokorejského diktátora.

Jak to skutečně vypadá v KLDR? Více ZDE >>>