KLDR odpojila horkou linku do Soulu

Jihokorejští vojáci

Jihokorejští vojáci Zdroj: ctk

Jižní Korea a Spojené státy navzdory napětí v regionu zahájily každoroční vojenské cvičení. Bude trvat dva týdny a zapojí se do něj na třináct tisíc vojáků. Jiné společné manévry začaly už na počátku měsíce. Pchjongjang včera pravděpodobně splnil své varování a popáté od jejího zřízení v roce 1971 odstřihl horkou linku do Soulu. Představitelům Jižní Koreje se totiž nepodařilo sousedy telefonicky kontaktovat.

KLDR už dříve v reakci na nové sankce OSN oznámila, že v pondělí skoncuje i se smlouvami o neútočení a příměřím z roku 1953. Soul očekává, že také na severu tento týden začne armádní cvičení.

Přední severokorejský plátek Rodong Sinmun včera uvedl, že situace je nyní zcela nevypočítatelná. „Vzhledem k vypovězení dohody o příměří nikdo nemůže předvídat, co se na tomto území od nynějška stane,“ konstatoval.

I v této vyhrocené situaci pokračoval provoz ve speciálním průmyslovém parku Kesong, jež obě země společně rozvíjejí. „Kesong je považován za poslední útočiště. Jeho uzavření bude znamenat zastavení naprosto všeho, co je mezi severem a jihem,“ sdělila Reuters mluvčí ministerstva pro sjednocení v Soulu Park Soo-jin.

Do zóny se tak i včera dostali jihokorejští pracovníci a zákazníci. „Lidé, kteří neznají místní situaci, si mohou myslet, že by mohli padnout do zajetí, ale ti, kteří tu pracují, dobře vědí, jakou váhu KLDR Kesongu přikládá, takže se nebojí,“ řekl agentuře jihokorejský nákupčí bot.