KLDR potvrdila test rakety, dohlížel prý na něj přímo Kim Čong-un

Raketové testy KLDR

Raketové testy KLDR Zdroj: reuters

Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Dělostřelecké cvičení KLDR
9
Fotogalerie

Severní Korea dnes potvrdila pondělní test další balistické střely. Podle severokorejské agentury KCNA byl "úspěšný". Na odpálení rakety podle ní dohlížel sám vůdce KLDR Kim Čong-un, který zároveň nařídil vývoj ještě mocnějších strategických zbraní. Jižní Korea oznámila, že uskutečnila společné cvičení s bombardéry USA.

Podle pondělní informace jihokorejské agentury Jonhap byla střela, třetí za poslední tři týdny, vypálena z východního pobřeží KLDR a dopadla do japonské výlučné hospodářské zóny. Jihokorejská armáda uvedla, že raketa urazila před zřícením do moře asi 450 kilometrů.

Severokorejská agentura KCNA dnes napsala, že na zkoušku rakety dohlížel přímo vůdce Kim Čong-un. Vyjádřil podle ní přesvědčení, že by to byl velký skok kupředu, "kdybychom poslali Yankeeům větší dárkový balíček". Podle agentury Reuters KLDR nepřímo potvrdila i pondělní informaci Soulu, že Pchjongjang odpálil upravenou balistickou střelu typu Scud.

Severokorejskou raketovou zkoušku odsoudil už v pondělí americký prezident Donald Trump, nový jihokorejský prezident Mun Če-in, Rusko, Japonsko a řada dalších zemí včetně Česka. Čína Severní Koreu vyzvala, aby se neprotivila "jasným pravidlům" rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Jižní Korea mezitím oznámila, že provedla společné cvičení s americkými nadzvukovými bombardéry B-1B Lancer, které vznikly v 80. letech jako reakce na potřebu mezikontinentálního nadzvukového bombardéru pro jaderné útoky. Podle mluvčího jihokorejské armády se cvičení odehrálo již v pondělí. Pchjongjangu uvedl, že bombardéry nacvičovaly nad Jižní Koreou "svržení atomové bomby".