KLDR prý oslaví výročí založení vládní strany testem rakety dlouhého doletu

Raketové testy jsou považovány za klíčové pro pokrok severokorejských jaderných ambicí.

Raketové testy jsou považovány za klíčové pro pokrok severokorejských jaderných ambicí. Zdroj: ctk

Severokorejský vyslanec při OSN Čang Il-han v úterý podpořil spekulace, že KLDR by mohla v říjnu otestovat další svou raketu dlouhého doletu. Někteří analytici předpovídají, že se odpal uskuteční kolem 10. října, na který připadá 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce.

Minulý týden jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na „důvěryhodné tajné informace“ z vládních zdrojů napsala, že severokorejský vůdce Kim Čong-un osobně nařídil vypuštění satelitu k oslavě zmíněného výročí.

V prosinci 2012 severokorejská raketa dlouhého doletu Unha-3 vynesla ze základny Sohe na severozápadě země na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ tento krok odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií.

Na tiskové konferenci v úterý vysoký severokorejský diplomat Čang Il-han v reakci na jihokorejské spekulace řekl, že „nemůže vyloučit možnost“ říjnového testu. „Jsem si jistý, že tento den oslavíme velkolepým způsobem,“ dodal. „Již v minulosti jsme uvedli, že nepodlehneme tlaku Spojených států při modernizaci a rozšiřování našeho jaderného arzenálu… Jsme svobodný národ a můžeme si dělat, co chceme,“ zdůraznil Čang.

KLDR pracuje na hlavním odpališti

Možnost odpalu nové severokorejské rakety dlouhého doletu podpořilo také sdělení americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru. Podle něj čerstvé satelitní snímky ukazují, že KLDR dokončila další fázi modernizace svého hlavního odpaliště raket v Sohe, kterou započala na jaře letošního roku.

Vystavěna byla nová budova, kde budou moci být před odpalem uloženy ve vodorovné poloze stupně nosné rakety i její náklad. Dokončena byla také vysoká, několikapatrová konstrukce pohybující se na kolejích, která se bude využívat k přesunu raket či stupňů rakety k odpalovací rampě, napsala agentura AP.

Podle institutu nicméně nyní nic nenasvědčuje tomu, že by se nový odpal chystal. „Navzdory skutečnosti, že toto odpalovací zařízení je po úpravách zahájených v roce 2013 připraveno, stále nevidíme v Sohe žádné známky příprav na říjnovou událost,“ prohlásil Joel Wit, bývalý činitel amerického ministerstva zahraničí, který spolupracuje s ústavem univerzity Johna Hopkinse.

Jakýkoli takový odpal by mezinárodní společenství nepochybně vnímalo jako skrytý test balistické střely a KLDR by se dočkala dalšího zpřísnění sankcí.

Severní Korea opakovaně hrozí Jižní Koreji a Spojeným státům jadernými útoky, podle expertů ale zatím není schopna zmenšit své jaderné hlavice tak, aby je mohla nasadit na stávající rakety.