KLDR varuje cizince: Připravte se na evakuaci z Jižní Koreje

Jihokorejský voják

Jihokorejský voják Zdroj: ctk

Komunistická Severní Korea dnes vyzvala cizince v Jižní Koreji, aby se pro případ války přichystali k evakuaci ze země. Informovala o tom severokorejská agentura KCNA. Napětí na Korejském poloostrově eskaluje už několik týdnů. Česká diplomacie zatím nepovažuje za nutné na nejnovější výzvu KLDR reagovat.

„Korejský poloostrov je na pokraji termojaderné války,“ citovala KCNA mluvčího severokorejského výboru pro mír v Asii a Tichomoří. „Nechceme ublížit cizincům v Jižní Koreji, pokud vypukne válka,“ dodal mluvčí. Evakuační plán si mají podle severokorejského doporučení připravit zahraniční organizace, firmy i turisté.

Jižní Korea zatím na výzvu KLDR nereagovala. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že nové informace z Pchjongjangu o doporučení k evakuačnímu plánu cizinců nacházejících se v Jižní Koreji analyzovalo, a zatím nepovažuje za vhodné na ně odpovídat.

„Ministerstvo zahraničí zastává názor, že dosud prakticky neznámý severokorejský výbor pro mír v Asii a Tichomoří je institucí, která není oprávněna k tomu, aby vydávala prohlášení podobného druhu jménem KLDR,“ uvedl Karel Šrol z tiskového oddělení. „Domníváme se tedy, že v tomto případě jde pouze o neoficiální prohlášení, na které nepovažujeme za vhodné jakkoli reagovat,“ dodal. Situaci diplomacie sleduje a koordinuje s Evropskou unií.

Podle analytiků oslovených agenturou AP je přímý útok na jihokorejskou metropoli Soul krajně nepravděpodobný. Spojené státy, na něž výhrůžky Pchjongjangu z posledních týdnů velkým dílem směřují, sdělily, že v Soulu nejsou patrné žádné známky nebezpečí pro americké občany. Jen málo zahraničních velvyslanectví v Jižní Koreji vyzvalo své občany k odchodu ze země, napsala agentura Reuters.

Dnešní severokorejskou výzvu lze zařadit do série podobných výroků z minulých dnů a týdnů, které mají podle pozorovatelů za cíl zvyšovat znepokojení v okolních státech a v USA.

Minulý týden vyzvala KLDR zahraniční diplomaty v Pchjongjangu, aby zvážili odchod ze země. Země včetně Česka, které mají v KLDR svá zastoupení, setrvávají na místě.