KLDR vyhrožuje preventivním jaderným útokem proti USA

Jaderný výbuch v KLDR

Jaderný výbuch v KLDR Zdroj: ctk

Severní Korea pohrozila možností preventivního jaderného útoku proti USA. Oznámila oficiální severokorejská agentura KCNA. Pchjongjang se podle svých slov brání návrhu nejpřísnějších sankcí, které proti němu v Radě bezpečnosti OSN chtějí uplatnit USA společně s Čínou.

Návrh rezoluce, o kterém má Rada hlasovat dnes, předpokládá omezení finančních transakcí i činnosti diplomatů KLDR. Washington zároveň provádí společné vojenské cvičení s armádou Jižní Koreje, což KLDR vnímá jako ohrožení vlastní bezpečnosti.

„Protože se Spojené státy chystají rozdmýchat jadernou válku, budeme uplatňovat své právo na preventivní jaderný útok proti sídlu agresora, abychom bránili svůj svrchovaný zájem,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí v prohlášení zveřejněném KCNA.

KLDR již tento týden vyhlásila zákaz vstupu lodí a letadel do oblastí u svého východního a západního pobřeží. Podle expertů zřejmě chystá velké vojenské manévry, vyloučit však nelze ani raketový test. Komunistická země také pohrozila, že k 11. březnu vypoví příměří, jež ukončilo korejskou válku z let 1950-53.