KLDR vypálila další rakety, dopadly do Japonského moře

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: ČTK

Kim Čong-un
2
Fotogalerie

Severní Korea vypálila další dvě rakety, které dopadly do Japonského moře. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informují tiskové agentury. KLDR v posledních týdnech uskutečnila více raketových testů. V posledním případě šlo podle jihokorejské armády zřejmě o balistické rakety krátkého doletu.

Rakety byly vypáleny z východního pobřeží Severní Koreje a po překonání zhruba 400 kilometrů dopadly do moře v oblasti mezi Korejským poloostrovem a Japonskem.

Jak poznamenala agentura AFP, jde už o páté odpálení raket z KLDR za poslední dva týdny. Pchjongjang nynější raketové testy označuje za reakci na společné vojenské cvičení USA a Jižní Koreje, které se koná tento měsíc. Podle jihokorejské armády je velmi pravděpodobné, že KLDR bude v odpalování raket pokračovat.

Sobotní test se uskutečnil jen krátce poté, co americký prezident Donald Trump v pátek uvedl, že dostal „velmi krásný a pozitivní“ dopis od severokorejského vůdce Kim Čong-una. Dodal, že očekává, že se s Kimem brzy sejde k dalšímu jednání o odstranění jaderného arzenálu z Korejského poloostrova.

Trump nenaznačil, kdy by se příští schůzka mohla konat. Oba státníci se od poloviny loňského roku sešli už třikrát, pokrok v jednání byl však jen skromný.

„(Kim) není z toho vojenského cvičení nadšen, ale já jsem to taky nikdy neměl rád. Nikdy jsem tomu nefandil. A víte proč? Nerad za to platím,“ komentoval Trump Kimovy výhrady vyjádřené v dopise. Nejnovější raketový test zatím Bílý dům nekomentoval. Podle nejmenovaného představitele americké administrativy jsou USA kvůli nynější situaci v blízkém kontaktu s japonskými a jihokorejskými představiteli.