Klesající rating: Británie si u agentury Standard & Poor's pohoršila

Londýn - ilustrační foto

Londýn - ilustrační foto

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila výhled hlavního úvěrového ratingu Velké Británie ze stabilního na negativní. Zdůvodňuje to rizikem, že oživení tamní ekonomiky by mohlo trvat déle, než agentura předpokládala. Británie má u S&P rating na nejvyšším možném stupni AAA, krok agentury tudíž znamená, že by země o ceněný rating mohla přijít.

Změna ratingu odráží názor agentury, že zadlužení britské vlády ve vztahu k hrubému domácímu produktu země se bude až do roku 2015 zvyšovat a teprve pak lze čekat postupný pokles.

„Z toho důvodu měníme výhled dlouhodobých ratingů Velké Británie ze stabilního na negativní. Odráží to náš názor, že existuje pravděpodobnost jedna ku třem, že bychom rating mohli snížit, pokud ekonomická a fiskální výkonnost Británie bude slabší, než nyní očekáváme,“ píše agentura ve svém oznámení.

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok. Vzhledem k tomu, že vlády si peníze na refinancování půjčují rutinně, vysoký rating zpravidla znamená úlevu pro státní rozpočet, protože země má nižší náklady na obsluhu dluhu.