Kličko na táboře učí děti filozofii úspěchu

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko Zdroj: ctk

Boxerský šampion a opoziční ukrajinský politik Vitalij Kličko v těchto dnech pořádá se svým bratrem Vladimirem letní školu pro dospívající. Neučí je však zasadit přesný hák, ale dosáhnout v životě úspěchu. Sám přitom stojí před svou zřejmě největší výzvou – budoucími prezidentskými volbami.

Tábora financovaného nadací boxerského dua se u Kyjeva účastní sto padesát dospívajících z Ukrajiny a několik Američanů a Kazachů. Na začátku obdrželi trička s citáty Steva Jobse, Margaret Thatcherové a také dvou organizátorů. „Jen tehdy, když jste ochotni a schopni dojít až do konce, uspějete,“ hlásá například jeden z Vitalijových výroků.

Děti si musely vybrat svoji specializaci, která může sahat od vaření po astronomii. V dílnách je vyučují například známí novináři. Na závěr je čeká videointerview, kde shrnou dosavadní zdary. Mezitím s šampionem vedou debaty o tom, jak změnit svět.

Pro Klička a jeho stranu Udar přitom bude úspěchem, když se mu podaří zvrátit dění alespoň na domácí scéně. „Ukrajinská politika je jako opravdový boj, každý den se setkáváte s lidmi, které musíte přesvědčit, kteří vám nechtějí naslouchat, a mají různé plány, jak vás oklamat. Ale zároveň se vůbec nepodobá sportu, který má svá pravidla“ nechal se před časem slyšet poslanec.

V současnosti je považován za horkého favorita voleb starosty metropole. Kdyby se konaly nyní, hlasovala by pro něj třetina Kyjevanů. Boxerovy ambice jsou však zřejmě vyšší, spekuluje se o tom, že v roce 2015 vyzve na souboj prezidenta Viktora Janukovyče. Jenže je pouze jedním ze tří opozičních lídrů. Podobné plány alespoň potají spřádají i další dva. Všichni přitom vědí, že k úspěchu potřebují jednotného kandidáta.