Klid na 72 hodin: Izrael a Palestina se dohodly na novém příměří

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: ctk

Izrael i Palestinci dnes přistoupili na egyptský návrh na nové 72hodinové příměří. Egypťané navrhli začátek klidu zbraní na půlnoc izraelského času (23:00 SELČ). Izraelští vyjednavači zároveň přislíbili, že se v pondělí vrátí do Káhiry k jednáním o trvalejším smíru. Po celý víkend předtím pokračovaly boje v Pásmu Gazy mezi izraelskou armádou a palestinskými radikály, byly však slabší než v předchozích dnech.

Na nové příměří přistoupili nejprve palestinští vyjednavači a poté jej potvrdili i zástupci židovského státu. Podmínkou návratu jejich delegace do Egypta je to, aby Hamas klid zbraní dodržel. Mluvčí Hamasu potvrdil, že radikální hnutí, které má v Pásmu Gazy klíčovou roli, s příměřím souhlasí. Palestinská delegace v Egyptě zůstala i poté, co jej Izraelci opustili již v pátek ráno s tím, nebudou jednat, když „jsou pod palbou“.

Izraelské letectvo podniklo o víkendu více než 50 úderů na cíle v Pásmu Gazy. Od pátečního rána, kdy vypršelo třídenní příměří, při nich zahynulo nejméně 15 Palestinců. Podle palestinských zdrojů bylo během sobotních náletů zasaženo několik mešit, výcvikových středisek, skladišť a údery zničily rovněž několik domů.

Na území židovského státu mezitím stále dopadaly rakety odpálené palestinskými radikály. Některé z nich zachytil a zneškodnil izraelský protiraketový systém Iron Dome. K odpovědnosti za tyto útoky se podle agentury AP hlásí menší radikální skupiny operující v Gaze, nikoli hnutí Hamas.

Izrael příměří dlouho odmítal

Izraelci ještě dnes odpoledne tvrdili, že svou vojenskou akci nepřeruší. „Operace Ochranné ostří pokračuje. Nikdy jsme neřekli, že skončila. Bude pokračovat do té doby, než bude dosaženo jejích cílů a to nějakou chvíli potrvá,“ prohlásil před dnešním jednáním izraelské vlády premiér Netanjahu.

K okamžitému zastavení palby v sobotu vyzvali ministři zahraničí Francie, Británie a Německa. Ve svém společném prohlášení uvedli, že „plně podporují úsilí Egypta“.

Podrobnosti dojednaného příměří nebyly zveřejněny, ani jedna ze stran však během vyjednávání nechtěla ustoupit ze svých požadavků. V případě Hamasu to je otevření hraničních přechodů a z dlouhodobějšího hlediska zrušení sedmileté blokády Pásma Gazy. Hlavním izraelským požadavkem je odzbrojení Hamasu a demilitarizace Pásma Gazy.

Neklid se přenáší i na Západní břeh

Situace začíná být napjatější i na Západním břehu Jordánu. Při střetu s izraelskými vojáky nedaleko Hebronu byl v noci na sobotu zabit třiačtyřicetiletý Palestinec. Dnes při operaci izraelské armády v uprchlickém táboře Al-Favár přišel o život jedenáctiletý palestinský chlapec.

Třídenní příměří vypršelo v pátek ráno a palestinští radikálové již chvíli předtím odpálili na Izrael první rakety. Židovský stát následně reagoval obnovením leteckých úderů. Konflikt, který původně začal 8. července, si vyžádal téměř 1900 mrtvých Palestinců, většinou civilistů, z toho téměř 450 dětí. Izrael má skoro 70 obětí.

Za ukončení bojů v Pásmu Gazy v sobotu v Londýně demonstrovaly desetitisíce lidí. Účastníci protestu vyjadřovali solidaritu s Palestinci a vyzývali Izrael k zastavení útoků a ukončení blokády Pásma Gazy. Podobně velká akce se uskutečnila i v jihoafrickém Kapském Městě, o něco slabší účast byla v Paříži.

Zahraniční tisk: Gaza je v troskách. Co z nich vzejde?