Kolem italského ministra financí Tremontiho se točí vír úplatků

Italský ministr financí Giulio Tremonti rozhodně nemá důvod k radosti.

Italský ministr financí Giulio Tremonti rozhodně nemá důvod k radosti. Zdroj: wikimedia.org

Giulio Tremonti je zásadní figurou v konzervativním kabinetu Silvia Berlusconiho, je totiž garantem fiskální tvrdosti, která prozatím drží Itálii stranou dluhové krize, jež řádí v dalších periferních zemích eurozóny. Až doteď byl, na rozdíl od premiéra Berlusconiho a dalších členů vlády, ušetřen. Ale 7. července se dostala obvinění z braní úplatků nebezpečně blízko Tremontiho.

Soudce v italské Neapoli vydal zatykač na Marca Milaneseho, právníka obviněného z korupce a do konce června také Tremontiho poradce a blízkého spojence. Protože je ale Milanese členem poslanecké sněmovny dolní komory parlamentu, nemůže být zatčen okamžitě, ale prokurátoři musejí požádat poslaneckou sněmovnu o jeho vydání.

Podle médií platil Milanese 8500 eur měsíčně za pronájem bytu v Římě, v němž bydlel ministr financí Tremonti. Krátce po vydání zatykače vydal Tremonti prohlášení, že pouze přijal nabídku na využívání části nemovitosti, a poté, co se dozvěděl o iniciativě prokurátorů, změnil své vztahy s Milanesem. Zůstává otázkou, zda to bude stačit na distancování se od skandálu, jenž se jistě povleče ještě dlouho.

Podle prohlášení, které vydal prokurátor, byl na Milaneseho vydán zatykač pro podezření z předání důvěrných státních informací jistému podnikateli, za což měl dostat značnou část hotovosti a další dary včetně drahých šperků, hodinek, luxusních automobilů (Ferrari a Bentley) a dovolené v zahraničí. Také je obviněn za zprostředkování zaměstnání ve společnostech ovládaných ministerstvem financí dvěma mužům výměnou za blíže nespecifikovanou protislužbu.