Konec červených koberců. Nový čínský vůdce chce skromnější stranu

Delegáti.

Delegáti. Zdroj: profimedia.cz

Hostesky před velkou lidovou síní.
Čtvrteční úsvit před 18. sjezdem komunistické strany.
Velká lidová síň v Pekingu. Tady se koná 18. sjezd strany.
Zahájení kongresu.
Velká lidová síň.
18
Fotogalerie
S novým stranickým šéfem přicházejí k čínským komunistům změny. Strana by podle Si Ťin-pchinga měla být do budoucna méně okázalá. Její funkcionáři se tak budou muset rozloučit třeba s červenými koberci nebo nákladnými uvítacími ceremoniály.

Si podle agentury Reuters na úterní schůzi pětadvacetičlenného stranického vedení nařídil výrazně omezit dosud přijímaná opatření při návštěvách předních čínských politiků. Zmizet by tak měly složité uvítací rituály čínských pohlavárů na všech zastávkách jejich cest. Politici se také mají vyvarovat toho, aby jejich návštěvy v čínských regionech způsobovaly dopravní komplikace.

OBRAZEM: Okázalost stranického sjezdu, která se už nesmí opakovatHostesky před velkou lidovou síní.Hostesky před velkou lidovou síní. | profimedia.cz

„Poslední generace vůdců žila v malé bublině a nenaslouchala veřejnému mínění. Nevím, jestli dojde ke zřetelné změně politiky, ale noví vůdci alespoň prosazují nový tón,“ uvedl komentátor a bývalý redaktor listu China Daily Jao Po.

Fukcionáři se mají také vyvarovat dlouhých a bezobsažných projevů. Skončí i často bezcenné reportáže státních médií o téměř každém kroku vysoce postavených straníků. Změní se i vládní zprávy dostupné veřejnosti, které by už neměly obsahovat nesrozumitelný žargon a zbytečné dokumenty.

Sám Si jde svým straníkům příkladem. Když přijel v pátek na návštěvu jihočínského města Šen-čen, nečekaly ho podle hongkongských médií plakáty na uvítanou, ani červený koberec.

Představitelé čínské moci spolu dosud soupeřili o to, kdo vystaví své bohatství více na odiv. Častým symbolem majetnosti byly honosné kanceláře funkcionářů či nákladné bankety k různým příležitostem. Tento životní styl vyvolává v Číně stále hlasitější veřejnou kritiku. I když zatím nejasné, zda změna image půjde ruku v ruce se zvyšující se transparentností režimu, zdá se, že na první kroky komunistického šéfa hledí čínská veřejnost, otrávená nedávnými stranickými skandály, pozitivně.