Konec případu Strausse-Kahna, soudce stáhl obvinění ze sexuálního útoku

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn

Newyorský soudce Michael Obus stáhl obvinění bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiquea Strausse-Kahna ze sexuálního útoku. Podle očekávání tak ukončil případ, který se táhl od 14. května a který výrazně ovlivnil finanční svět i francouzskou vnitropolitickou scénu. Ještě se ale čeká na výsledek posledního odvolání údajně poškozené pokojské, který ukončí kauzu oficiálně. Informovala o tom agentura Reuters.

Právní zástupci pokojské newyorského hotelu Sofitel Nafissaty Diallové totiž odpoledne požádali soudce, aby z případu odvolal stávajícího státního zástupce a jmenoval zvláštního prokurátora, což Obus zamítl. Právníci se však proti tomuto rozhodnutí ještě naposledy odvolali. Kahn tak musí ještě v USA počkat na výsledek odvolacího soudu. Teprve pak se bude smět vrátit do Francie.

Přestože soud Kahna zcela očistil, jeho brzký návrat na francouzskou politickou scénu není podle politologů oslovených agenturou AFP příliš pravděpodobný. Ti to zdůvodňují hlavně rozsahem poškození obrazu politika, který ztělesňoval naděje levice na vítězství v prezidentských volbách v příštím roce.

„Jeho image v očích veřejnosti je velmi poškozena a Socialistická strana a její vedoucí představitelé mu určitě zazlívají, že tuto kolektivní příležitost promarnil. Ani veřejné mínění ani strana nebudou chtít, aby se vrátil na nějaký prvořadý post,“ řekl badatel z pařížské Vysoké školy politických věd Gérard Grunberg.

„Nepředpokládám, že bude hrát nějakou významnou roli,“ řekl také profesor školy politických věd z Lille Rémi Lefèbvre. „Jeho obraz byl přece jen potřísněn odhaleními o jeho pohlavním životě, o finančních aspektech,“ dodal s narážkou na životní styl DSK, který už před aférou v USA sám přiznal, že jeho hlavní handicap jsou „ženy“ a „prachy“.

Strauss-Kahn byl zatčen v polovině května na newyorském letišti krátce před svým odletem do Paříže. Byl obviněn ze znásilnění pokojské newyorského hotelu Sofitel Nafissaty Diallové. Po krátkém pobytu ve vazbě byl propuštěn na kauci s podmínkou, že nesmí opustit Spojené státy. V případě, že by byl odsouzen, hrozilo by mu až 25 let vězení. Důvěryhodnost pokojské ale dostala první trhliny na konci června, kdy se ukázalo, že guinejská imigrantka lhala ve své žádosti o azyl a později i v dalších záležitostech během vyšetřování.