Konkurence MMF a SB: země BRICS založí vlastní rozvojovou banku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pět velkých a dynamicky rostoucích zemí ze skupiny BRICS se dohodlo na zřízení vlastní rozvojové banky, která má být konkurencí Světové bance a Mezinárodnímu měnovému fondu. Banka bude první institucí, kterou společně členové skupiny BRICS, tedy Rusko, Čína, Brazílie, Indie a Jihoafrická republika vytvoří. Členové z ní budou v příštích letech financovat infrastrukturní programy za 4,5 bilionu dolarů (asi 90 bilionů korun).

„Do teď to byla uvolněná dohoda pěti zemí, jejichž představitelé se jednou za rok setkali“ řekl podle New York Times Abdullah Verachia, ředitel Hraniční poradenské skupiny, která se soustřeďuje na rostoucí trhy, „Bude to jejich první instituce“. Podle expertů je však otázkou, jestli mají státy BRICS dostatečné množství společných zájmů. „I přes politické projevy ohledně spolupráce, existuje mezi těmito státy velká míra soupeřivosti“ dodal Verachia. Indie, Brazílie a JAR jsou ku příkladu demokratické, zatímco Rusko a Čína spíše autoritářské.

Podle zprávy z konference Spojených národů o obchodu a rozvoji jde pouze 2,5 procenta z celkových zahraničních investic států BRICS do jiných členských zemí skupiny, zatímco více než 40 procent směřuje do vyspělých zemí. V Africe BRICS investuje pouhých pět procent z celkových investic. Na černém kontinentu drží v této věci prvenství stále USA a Francie. I přes reputaci Číny, jako masivního investora, například Malajsie investuje na africkém kontinentu podle zprávy o dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun) více.

Státy zatím neposkytly o bance detaily. Ví se pouze, že počáteční vklad bude činit 50 miliard dolarů (bilion korun) a že se o něj pětice rozdělí rovným dílem. „Rusko vznik této finanční instituce podporuje. Jestliže vznikne, musí fungovat jedině na tržním principu a podporovat podnikání ve všech členských státech,“ řekl o bance ruský prezident Vladimir Putin.

Prezident JAR Jacob Zuma uvedl, že Jihoafrická republika se zasazuje o to, aby banka sídlila na jejím území. Státy se na ustavení banky dohodly na pátém summitu BRICS, který právě skončil.

V zemích BRICS žije asi 43 procent obyvatel planety a tato skupina vytváří 21 procent světového HDP. Za posledních 15 let svůj výkon v tomto ukazateli ztrojnásobila. Do roku 2015 by měl objem vzájemného obchodu dosáhnout až 500 miliard dolarů, což je téměř dvojnásobek loňské obchodní výměny.