Konkurence pro SpaceX? Do vesmíru se vydala další soukromá raketa

Raketoplán Electron

Raketoplán Electron Zdroj: www.rocketlabusa.com

Na trh soukromých kosmických letů vstoupil nový hráč. Kalifornský start-up o víkendu úspěšně odstartoval z Nového Zélandu.

Počet soukromých společností realizujících lety do vesmíru stoupá, o víkendu jejich řady rozšířila společnost Rocket Lab. Start-up má za sebou první úspěšný let, během kterého umístil do vesmírného prostoru několik malých satelitů. Informoval o tom web CNN.

Vesmírný nováček se od stávající sestavy kosmických společností v mnohém liší. Rocket Lab využívá ve srovnání s Muskovým SpaceX menší a levnější raketoplán Electron. Ten je schopen do vesmíru dopravit pouze malé satelity, velké asi jako krajíc chleba, uvádí astrofyzik Brad Tucker.

To však nemusí být nutně nevýhoda. „Malé satelity se rychleji vyrábí. Na rozdíl od těch velkých lépe reagují na rychlý pokrok v odvětví a potřebují méně paliva, aby se dostaly na orbit,“ dodává Tucker.

Start-up je v dalších plánech poměrně ambiciózní. V následujícím roce plánuje vzlétnout do vesmíru ještě padesátkrát.

Rocket Lab byl založen v roce 2006 s cílem najít rychlý a dostupný způsob letů do vesmíru. Mezi jeho investory patří i americký výrobce stíhacích letounů Lockheed Martin.