Korupce a homosexuální vztahy prelátů: prý pravé důvody papežova odstoupení

Papež Benedikt XVI. a jeho nový papamobil

Papež Benedikt XVI. a jeho nový papamobil Zdroj: Vatikan

Papež Benedikt XVI. se ve skutečnosti rozhodl odstoupit kvůli rozsahu aféry Vatileaks, týkající se vynesených dokumentů, a také kvůli údajným homosexuálním vztahům vatikánských prelátů a kvůli korupci ve Vatikánu. Napsal to italský deník La Repubblica s odvoláním na nejmenovaný zdroj údajně obeznámený se zprávou o nepravostech ve Vatikánu. Pětaosmdesátiletý Benedikt XVI. minulý týden překvapivě oznámil abdikaci s odůvodněním, že ve svém věku už na úřad nestačí.

La Repubblica píše, že 17. prosince papeži trojice kardinálů přinesla 300stránkovou tajnou zprávu o aféře Vatileaks kolem krádeže důvěrných církevních dokumentů jeho komorníkem. V dokumentu se však také psalo o homosexuálních vztazích vatikánských prelátů a jejich snadné vydíratelnosti. Ten den se údajně Benedikt XVI. rozhodl odstoupit.

O tom, že důvody papežova odstoupení jsou jiné než zdravotní, především pak mocenské intriky v kurii, už dříve spekulovali znalci tamních poměrů.

Podle italského listu kardinálové papeži před Vánocemi vyjevili přesný obraz o poměrech ve Vatikánu. Ve zprávě se hovořilo o „nečistých vlivech“ na členy kurie a o síti lobbistů a finančních zájmů provázané sexuálními souvislostmi.

Někteří vysocí preláti údajně byli zvnějšku vystaveni vlivu laiků, s nimiž udržovali vztahy „světské povahy“. Kardinálové dokonce údajně vytvořili tajnou homosexuální síť, která v Římě a Vatikánu organizovala sexuální schůzky. Patřili k ní i členové kurie, kteří prý jsou kvůli své sexuální orientaci vydíratelní.

Benedikt XVI. úřad hlavy římskokatolické církve opustí 28. února. Podle informací italského deníku hodlá informace o aféře Vatileaks osobně předat svému nástupci v naději, že bude dost „silný, mladý a požehnaný na to, aby podnikl nutné kroky“.