Krejčíř zatčen v JAR kvůli ozbrojené loupeži

Jihoafrická policie zatkla uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podezřívá ho z podílu na ozbrojeném přepadení obchodu s elektronikou v Pretorii.

Jihoafrická policie zatkla uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podezřívá ho z podílu na ozbrojeném přepadení obchodu s elektronikou v Pretorii. Zdroj: CTK

Jihoafrická policie v neděli zatkla kontroverzního českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podle serveru deníku Mail&Guardian ho podezřívá z účasti na loňské ozbrojené loupeži v Pretorii. Spolu s Krejčířem byli zadrženi dva Jihoafričané. Trojice zadržených zůstane ve věznici přes noc a v pondělí by měla předstoupit před soud.

Podle Mail&Guardian loni v říjnu skupina šesti mužů vtrhla do obchodu s elektronikou v Pretorii a ohrožovala pistolemi jeho majitele. Vynutila si od něj 200 tisíc randů (asi 500 tisíc korun). Loupež skončila přestřelkou mezi lupiči a majitelem obchodu, který jednoho z útočníků postřelil.

Zraněným byl údajně bývalý vyhazovač Jason Dominguez. Zdroje Mail&Guardianu ho označují za jednoho z nájemných násilníků pracujících pro Krejčíře. Dominguez je jedním z trojice mužů, která dnes byla zatčena.

Zdroje blízké vyšetřování krátce po loupeži uváděly, že lupiči šli do obchodu vymáhat peníze, které majitel údajně Krejčířovi dlužil.

Krejčíř je v JAR podezřelý rovněž z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 milionu randů (zhruba 11,5 milionu korun). Jihoafrická policie také v poslední době řeší několik případů vražd, v jejichž souvislosti je uváděno Krejčířovo jméno.

V Česku je Krejčíř stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. České policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce a od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam dorazil přes Seychely. Česko žádá o jeho vydání.

Krejčíř se v JAR uchází o azyl. Projednávání jeho žádosti se původně mělo uskutečnit v květnu, ale soud ho odložil kvůli nevyřízení žádosti některých médií, která se chtěla slyšení zúčastnit.