Kremelský poradce Ušakov: Tillersona zná v Moskvě každý

Trump si za ministra zahraničí vybere šéfa firmy Exxon Mobil

Trump si za ministra zahraničí vybere šéfa firmy Exxon Mobil Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Trump si za ministra zahraničí vybere šéfa firmy Exxon Mobil
2
Fotogalerie

Rex Tillerson je solidní profesionál, který má s prezidentem Vladimirem Putinem a řadou dalších ruských činitelů dobré pracovní styky. Prohlásil to dnes Putinův poradce Jurij Ušakov. "Tillersona zná v Moskvě každý," poznamenal.

Nominaci šéfa mocné ropné firmy Exxon Mobil do nejvyšší diplomatické funkce dnes oznámil Trump prostřednictvím svého štábu. Mezi americkými demokraty, ale i republikány vyvolala Trumpova volba nervozitu, protože Tillerson je znám svým dlouhodobými přátelskými vztahy s Moskvou.

Moskva chce podle Ušakova skoncovat s nynějším krizovým stavem v rusko-amerických vztazích, který neuspokojuje ani jednu stranu. "Uvidíme, jak se nová (americká) vláda zachová. Nový tým si potřebuje nejen rozdělit posty, ale ještě projít 'sítem' Senátu. To není nijak jednoduché," konstatoval Putinův poradce.

Tillersonovu nominaci, stejně jako jmenování ostatních členů vlády, musí schválit Senát amerického Kongresu, kde mají republikáni křehkou většinu. Budoucí ministr zahraničí musí ještě předtím absolvovat "grilování" v zahraničním výboru horní komory.

Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova Trump ani Tillerson nejsou protivníky rusko-americké spolupráce, "dokonce spíš naopak". Jejich pragmatismus může být dobrým základem pro budování vzájemně výhodných vztahů, řekl ruský ministr.

Podle ředitele vlivného ruského Ústavu USA a Kanady Valerije Arbuzova je Tillerson "zcela originální" variantou, která z ruského hlediska zdaleka není tou nejhorší. Je to obchodník, který není nijak výrazným znalcem vnějšího světa. "Nelze ale říct, že se nakazil rusofobií jako prakticky celá politická elita USA," konstatoval ruský politolog.