Křetínský chce ovládnout West Ham, usiluje o podíl zesnulého spolumajitele

Hráči West Ham United v poslední době příliš důvodů k radosti nemají

Hráči West Ham United v poslední době příliš důvodů k radosti nemají Zdroj: Reuters

Hráči West Ham United v poslední době příliš důvodů k radosti nemají
2
Fotogalerie

Jeden z nejbohatších Čechů zvyšuje aktivity v anglickém fotbale. Daniel Křetínský podle informací magazínu Football Insider usiluje o získání většiny v klubu West Ham United. Usiluje o 25 procentní podíl po zesnulém britském miliardáři Davidu Goldovi, nabízí 150 milionů liber, téměř čtyři milardy korun. Křetínský by tak v klubu držel dohromady podíl 52 procent.

Křetínský vstoupil do West Hamu v listopadu 2021, kdy získal 27 procentní podíl za odhadovanou částku mezi 180 a 200 miliony liber. Nyní je připravený získat další akcie, konkrétně 25 procent po zesnulém britském podnikateli Davidu Goldovi. Ten zemřel v lednu 2023 v 86 letech.

Křetínský je v současnosti druhým největším akcionářem po Davidu Sullivanovi, ten momentálně drží 38,8 procenta. Pokud převezme podíl po Goldovi, stane se majoritním akcionářem s podílem 52 procent. Transakce by mohla být dokončena do začátku příští sezony.

Český miliardář ovládá zároveň fotbalovou Spartu, což by pro oba kluby mohlo znamenat komplikaci. Pravidla UEFA totiž zakazují, aby dva kluby s jedním většinovým majitelem hrály ve stejné evropské pohárové soutěži. West Ham ale nyní má závažnější potíže, v Premier League je aktuálně po 25 kolech na 16. pozici a dělí ho jediný bod od pozic znamenající sestup do druhé ligy. 

Při předloňském vstupu do West Hamu Křetínský ocenil fanoušky klubu. „Jedním z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl být součástí klubu, je mimořádná fanouškovská základna. Příznivci West Hamu patří k nejvášnivějším a nejinformovanějším o svém klubu a fotbalu obecně,“ prohlásil.

Za West Ham nastupuje dvojice českých reprezentantů Vladimír Coufal a Tomáš Souček.

pozn redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz. 

Článek vyšel na iSport.cz >>>

iSport podcast: Investice do West Hamu? Je za ní vášeň i prestiž. A co Sparta?

Video placeholde
• iSport TV