Křetínský zvažuje vstup do sektoru IT služeb, jedná s francouzskou firmou Atos

Francouzský Atos jedná s Křetínským o převzetí své divize Tech Foundations

Francouzský Atos jedná s Křetínským o převzetí své divize Tech Foundations Zdroj: profimedia.cz

Daniel Křetínský
2
Fotogalerie

Český miliardář Daniel Křetínský jedná o další akvizici ve Francii. Jedná s francouzskou technologickou firmou Atos, která kvůli ztrátám zahájila loni v červnu restrukturalizaci, o převzetí její divize Tech Foundations. Informoval o tom francouzský list Le Monde, který doplnil, že pro Křetínského by to byl první vstup do sektoru IT služeb. Společnost Atos se soustředí na kybernetickou bezpečnost a superpočítače.

List Le Monde dále upozornil, že kromě Křetínského vede Atos rozhovory také s evropským výrobcem letadel Airbus. Ten údajně projevil zájem o odkoupení podílu 29,9 procenta v divizi Evidian, která se má brzy od Atosu oddělit. „Vedení společnosti Atos nejedná pouze s Airbusem. Podle našich informací vedení jedná také s Danielem Křetínským..., který se zase zajímá o divizi IT služeb skupiny Tech Foundations,“ napsal Le Monde.

V říjnu Atos uvedl, že ho ohledně koupě společnosti Tech Foundations oslovilo několik zájemců. Dotyčná divize se zabývá mimo jiné datovými centry či outsourcingem podnikových procesů.

Křetínský za zhruba deset let vybudoval jednu z největších evropských energetických skupin. Nyní své aktivity diverzifikuje, hledá proto investice v maloobchodě, médiích a v dalších oblastech.

Ve Francii český miliardář vybudoval desetiprocentní podíl ve skupině supermarketů Casino prostřednictvím holdingu VESA, který ovládá se svým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem. Křetínský má také menšinový podíl ve francouzských novinách Le Monde a prostřednictvím holdingu Czech Media Investment (CMI) vlastní také několik francouzských tiskových titulů, jako je Elle, Tele7 Jours a zpravodajský magazín Marianne.

Minulý týden prudce vzrostly akcie francouzského maloobchodního řetězce Fnac Darty poté, co se v médiích objevila zpráva, že se Křetínský chystá koupit kontrolní podíl ve společnosti.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub