Kritik islámu Wilders má další terč: Východoevropany

Amsterdamský tribunál nařídil
obnovit soudní proces se šéfem
nizozemské krajní pravice Geertem
Wildersem

Amsterdamský tribunál nařídil obnovit soudní proces se šéfem nizozemské krajní pravice Geertem Wildersem Zdroj: ctk

Server nizozemské parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), kterou vede známý radikál a kritik islámu Geert Wilders, navádí obyvatele, aby stranu informovali o "nepravostech" způsobených lidmi ze střední a východní Evropy. Velvyslanci Česka, Slovenska a dalších států dnes proti této výzvě protestovali v Haagu.

„Vadí vám nepravosti ze strany zemí střední a východní Evropy? Nebo jste ztratili vaše zaměstnání kvůli nějakému Polákovi, Bulharovi, Rumunovi či jinému státnímu příslušníkovi ze zemí střední a východní Evropy? Vyslechneme vás,“ uvedla podle AFP strana PVV na serveru, který otevřela minulý týden. Slíbila, že stížnosti předá vládě k projednání.

Geert WildersGeert Wilders | ctk

To ale rozlítilo Evropskou komisi, která nový server PVV odsoudila hned po jeho spuštění. Server je podle ní zcela v rozporu s principy svobody a volného pohybu osob v Evropské unii.

Ke kritice se teď připojili i ambasadoři Česka, Slovenska, Polska, Bulharska, Rumunska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Lotyšska a Litvy.“Zaměřit se na skupiny lidí žijící v Nizozemsku je jasně diskriminační a ponižující cíl. Vyzýváme nizozemskou společnost a její politické představitele, aby se distancovali od této politováníhodné iniciativy,“ uvedli v otevřeném dopisu.

„Velvyslanci se k tématu jasně vyjádřili. Nicméně je zřejmé, že se nejedná o oficiální politiku nizozemské vlády, s níž máme velmi blízké vztahy,“ vzkázal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je pracovně v Itálii.

Wildersova strana drží vládnoucí kabinet

Strana PVV zajišťuje pravicovému menšinovému kabinetu většinu hlasů v parlamentu, kde má tato silně euroskeptická a nacionalistická formace 24 ze 150 poslaneckých křesel.

Nizozemské politické strany podle AFP vyzvaly premiéra Marka Rutteho, aby se k iniciativě krajní pravice vyjádřil, ale šéf kabinetu je nevyslyšel. Jedná se podle něj o server jedné politické strany, nikoli vlády. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ řekl v pondělí premiér.

„Server PVV vyzývá otevřeně lidi k netoleranci. Apelujeme na nizozemské občany, aby se k této netoleranci nepřipojovali. Měli by naopak na webu PVV dát jasně najevo, že Evropa je místem svobody. Netolerance nemá na našem kontinentu místo,“ uvedla 10. února v prohlášení komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Vivianne Redingová.

„Kašlu na Brusel,“ reagoval na její slova rozporuplný šéf PVV Wilders. „Máme již 32 tisíc oznámení,“ tvrdil den po spuštění serveru podle nizozemské agentury ANP vlivný šéf místní krajní pravice.