Krize připravila domácnosti v USA o 40 procent bohatství

USA

USA Zdroj: profimedia.cz

Finanční krize výrazně ztenčila bohatství střední třídy v USA. Při srovnání ceny majetku v roce 2007 a roce 2010 Fedu vyšlo, že střední americká domácnost (měřeno mediánem) přišla o 38,8 procent svého bohatství. Za tímto poklesem je hlavně pád cen nemovitostí.

Střední hodnota bohatství americké domácnosti v roce 2010 činila podle Fedu 77 300 dolarů, přitom v roce 2007 to bylo 123 400 dolarů. Finanční krize tak majetek americké střední třídy vrátila na úroveň roku 1992.

„I když pokles hodnoty finančních aktiv nebo podniků hrál pro některé rodiny také důležitou roli, za propadem bohatství je hlavně kolaps cen domů,“ uvedli ekonomové z Fedu.

„Došlo k masivní destrukci bohatství napříč obyvatelstvem. Vývoj ekonomiky je obzvlášť stresující pro spodních 60 až 70 procent populace,“ komentoval statistiku pro server Bloomberg Lance Roberts ze Streettalk Advisors.

Pokles bohatství domácností kvůli nejdelší a nejhlubší recesi od velké světové krize počátkem třicátých let 20. století vede i k zabrzdění domácí poptávky v USA. Přitom výdaje domácností pohánějí 70 procent americké ekonomiky. Snížení majetku střední třídy Američanů také může komplikovat jejich situaci po odchodu do důchodu a enormně zatížit sociální systém.