Krym má staronového premiéra, podpořili ho i protikandidáti

Krymský premiér Sergej Aksjonov během slavnostní přísahy prvních členů krymské armády

Krymský premiér Sergej Aksjonov během slavnostní přísahy prvních členů krymské armády Zdroj: ctk/ap

V čele ukrajinského autonomního poloostrova Krymu, který v březnu anektovalo Rusko, bude stát dosavadní úřadující premiér Sergej Aksjonov. Do funkce ho podle agentury TASS za podpory i jeho dvou protikandidátů zvolil parlament Krymské republiky, která je společně s federálním městem Sevastopolem součástí Ruské federace.

Hlasování pro Aksjonova bylo v novém krymském parlamentu, který vzešel ze zářijových voleb, jednomyslné, dostal všech 75 hlasů. Aksjonova podpořili i krymský ministr pro ekologii a přírodní zdroje Gennadij Narajev a ruský zákonodárce Alexander Terenťjev, jejichž kandidaturu spolu s Aksjonovovou navrhl prezident Putin.

Aksjonov, který čelí západním sankcím, stál v čele událostí, které vedly k jednostrannému odtržení Krymu od Ukrajiny a jeho přičlenění k Rusku. Dne 1. března ohlásil, že přebírá veškerou kontrolu nad bezpečnostními silami na poloostrově a zároveň požádal Putina o pomoc. Ratifikační proces přijetí Krymské republiky spolu se Sevastopolem do Ruské federace byl oficiálně završen 21. března.

Svého předáka si z trojice kandidátů vybraných ruským prezidentem Vladimirem Putinem dnes zvolí také Sevastopol, volba je plánována na odpoledne.