Krym za plyn: Německo prý s Rusy tajně jednalo o smíru

Angela Merkelová s Vladimirem Putinem na snímku z roku 2008

Angela Merkelová s Vladimirem Putinem na snímku z roku 2008 Zdroj: RIA Novosti archive, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Německo a Rusko v posledních týdnech připravovaly tajný plán, který by zajistil mírové řešení konfliktu na Ukrajině. Informoval o tom dnes britský list The Independent. Německá vláda zprávu popřela.

Plán, na němž se měli podílet i vůdci obou zemí Angela Merkelová a Vladimir Putin, má podle deníku dva hlavní cíle - stabilizaci hranic Ukrajiny a poskytnutí finanční pomoci této zemi, a to především prostřednictvím nové energetické dohody zajišťující dodávky plynu.

Návrh však prý obsahuje i podstatně kontroverznější body tak, aby byl přijatelný pro Rusy. Mezinárodní společenství by podle něj kupříkladu muselo uznat nezávislost Krymu a jeho připojení k Rusku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko by také musel souhlasit, že jeho země nebude žádat o členství v NATO.

Ukrajina získá vztahy s EU a plyn

Výměnou za to by Putin údajně byl ochoten nebránit novým obchodním vztahům Ukrajiny s Evropskou unií, které zakotvuje dohoda podepsaná před několika týdny mezi Kyjevem a Bruselem. Rusko by také na základě údajného německo-ruského plánu muselo ukončit finanční a vojenskou podporu různých separatistických skupin působících na východě Ukrajiny.

Ukrajina by rovněž měla dostat novou dlouhodobou nabídku dohody s ruskou energetickou firmou Gazprom týkající se budoucích dodávek a cen plynu. Nyní žádná dohoda o dodávkách plynu neplatí, protože Ukrajina odmítá zaplatit dluh a uznat vyšší ceny. Panují obavy, že nebude mít dost plynu před začátkem zimy.

Moskva by mohla za Krym zaplatit

Kyjev by se mohl dočkat i odškodného ve výši miliard dolarů za to, že si Rusko po anexi Krymu už nebude pronajímat přístav Sevastopol pro svoji černomořskou flotilu.

Snahy německé kancléřky Merkelové ujmout se role vyjednávačky mezi Putinem a Porošenkem ale přerušilo sestřelení letadla malajsijských aerolinií 17. července nad východní Ukrajinou. Diplomaté blízcí jednáním nicméně prohlašují, že „německý mírový plán je stále na stole“. „Jednání byla zastavena kvůli havárii letu MH17, ale očekává se, že budou obnovena, jakmile bude tragédie vyšetřena,“ uvedli diplomaté.

Německá vláda informace Independentu rezolutně popřela. „Tyto zprávy jsou zcela nepodložené,“ řekla mluvčí německé vlády Christiane Wirtzová.