Krymští zemědělci nemají dostatek vody, řešení je daleko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Farmáři na Krymu se potýkají s nedostatkem vody. Příliš jim nepomáhá ani snaha zefektivnit zavlažování a výběr méně žíznivých plodin. Už dříve se objevily zprávy, že sucho zničilo veškerou rýži, ohrožena je i další úroda. Kyjev používá závislost poloostrova na vodě z centrální Ukrajiny jako politickou zbraň. Není přitom jasné, kolik jí na Krym proudí, tvrzení obou stran lze těžko ověřit.

Ruské zdroje uvádějí, že přívod vody blokuje výstavba přehrady. „Je to katastrofa. Jestli to potrvá do podzimu, bude to hrozné pro všechny,“ citoval Kyivpost muže, jenž loni investoval do nové technologie a plánoval vývoz speciální mrkve. Je šťastný, že nezasel a zachránil alespoň osivo.

„Vykopali jsme několik studní, používáme kapkovou závlahu, ale vody stále není dost,“ řekl Reuters Vasil, který pěstuje zeleninu na padesáti hektarech půdy. „Lidé jsou optimističtí, ale ruské vedení ví, že když bude krymská ekonomika stagnovat, padne zodpovědnost na něj,“ podotkl šéf vinice Jurij Korban.

Rusové zvažují, že přivedou vodu z Kubáně. Potrubí ale bude muset překonat Kerčský průliv po dně moře po mostě, jenž je teprve ve fázi návrhů a má stát až 376 miliard rublů (218 miliard korun).