Kumštýř moci Fico: za týden obrátil dvě strany a dohodl koalici

Robert Fico a Andrej Kiska

Robert Fico a Andrej Kiska Zdroj: profimedia.cz

V době, kdy byl Fico po volbách na Slovensku pověřen sestavením koalice, nechtěla s jeho Směrem spolupracovat žádná strana. Padala už slova jako pat či nové, předčasné volby. Uplynul týden a Fico přišel na Bratislavský hrad s podepsanou čtyřkoalicí.

Robert Fico, slovenský premiér a šéf strany Směr-SD, která v zemi vyhrála volby, včera předložil prezidentu Andreji Kiskovi dohodu, k níž dospěli lídři čtyř stran možné koalice. Hlavu státu přesvědčil, a tak je na středu 23. března svolána ustavující schůze parlamentu.

Zástupci stran Směr, SNS, Mostu-Híd a Sítě se shodli „na vůli vytvořit koalici a upravit poměry v parlamentu a vládě“. Dosud absolutně vládnoucí Směr by měl v novém kabinetu obsadit devět křesel, SNS tři, Most-Híd dvě a Síť jedno ministerstvo. Fico včera před odpoledním odletem do Bruselu informoval, že jednání ještě probíhají.

Dosud absolutně vládnoucí Směr by měl v novém kabinetu obsadit devět křesel, SNS tři, Most-Híd dvě a Síť jedno.

Zatím prý nejsou navrženi konkrétní kandidáti na jednotlivá ministerská křesla a další funkce. „Při setkání s prezidentem jsem s ohledem na probíhající jednání koaličních partnerů o konkrétních nominacích ani nemluvil. Definitivní personální rozdělení s ním budu konzultovat v neděli. Jisté ale je, že Směr bude mít státního tajemníka na každém ministerstvu,“ dodal.

Šéf SNS Andrej Danko serveru pravda.sk potvrdil, že se bude ucházet o křeslo předsedy parlamentu. Jeho strana prý má na každý z ministerských postů hned několik kandidátů.

Rozhodování odborníků

„Za nejdůležitější považuji, aby nerozhodovaly stranické knížky, ale odborníci, kteří rozumějí problematice,“ konstatoval.
Předseda Mostu-Híd Béla Bugár si myslí, že strana vzhledem ke svému volebnímu výsledku nemohla získat více než dvě ministerstva, a to spravedlnost a životní prostředí. „Pro nás je zásadní protikorupční boj a to, co jsme chtěli, jsme do programových priorit dostali,“ konstatoval. Síť, čtvrtá strana ve vznikající koalici, má ministerstvo dopravy.

Fico má o dalším vývoji jasno. „Nová vláda vznikne ve středu večer nebo ve čtvrtek ráno po ustavující schůzi parlamentu a poté, co současná vláda podá demisi,“ tvrdil. Jako by věděl, jak v sobotu dopadne zasedání republikové rady Mostu-Híd. Právě tam se totiž má teprve rozhodnout, zda strana do koalice vůbec vstoupí. K odmítnutí vlády se Směrem vyzývá ve straně celý týden své kolegy vlivný muž Zsolt Simon. Každý člen rady teď podle něj přebírá obrovskou odpovědnost.

„Takovou, jakou rada na svých bedrech ještě nikdy neměla. Její členové budou rozhodovat o dalším bytí strany,“ míní Simon. Je přesvědčen, že vládnutí se Směrem a SNS partaj politicky pohřbí. A u toho nechce být, takže dojde-li na čtyřkoalici, on ze strany odejde. K takovému kroku už se ze stejných důvodů odhodlali tři poslanci pravicové strany Síť.