Kyjev jedná s USA o dodávce zbraní, čeká se na souhlas Obamy

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Ukrajina jedná se Spojenými státy o dodávkách zbraní a sestavila už seznam svých požadavků. Rozhodnutí o dodávkách v Bílém domě ještě nepadlo, jednání ale pokračují, uvedl poradce.

Spojené státy stejně jako evropské mocnosti sledují vývoj na východě Ukrajiny, kde mělo po summitu z minulého týdne zavládnout příměří. Právě na jeho průběhu podle amerických médií závisí osud případných zbrojních dodávek USA na Ukrajinu. Pentagon zatím Kyjevu dodává jiný vojenský materiál, například ošacení nebo osobní ochranné prostředky.

„Jedná se pořád, a to i na úrovni ministrů obrany,“ prohlásil v ukrajinské televizi poradce ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov. Nedávno podle něj ukrajinská vláda odeslala do Washingtonu seznam svých požadavků. „Jde o obrněnou techniku a zbraně,“ upřesnil Birjukov. Zásilka by byla financována z tříleté americké půjčky ve výši 350 milionů dolarů (8,5 miliardy korun), možná je prý i další miliarda dolarů.

„Američané naše požadavky kategoricky neodmítají. Říkají, že v Bílém domě ještě nepadlo rozhodnutí. Než se tak stane, zvou nás k jednání. Proto diskuse pokračují,“ řekl Birjukov.

Zbrojní dodávky Ukrajině rozšiřuje Británie, informují dnes ukrajinská média. Podle zpravodajského serveru Cenzor na frontu v minulých dnech dorazila první desítka britských obrněných transportérů Saxon, které Kyjev dostal z Londýna. Transportéry prošly rekonstrukcí a byly vyzbrojeny palebnými prostředky ukrajinské výroby, uvedl Cenzor.