Východ Ukrajiny hlásí klid, Debalceve je ale dál pod palbou

Evakuace ukrajinského Debalceve

Evakuace ukrajinského Debalceve Zdroj: ctk/ap

Rozporné zprávy dnes ráno přicházely z frontové linie na východě Ukrajiny. Podle povstalců se noc obešla bez incidentů, armáda ale hlásí, že její pozice v Debalceve byly vytrvale ostřelovány. Termín, který byl minulý týden na summitu v Minsku dohodnut pro začátek odsunu těžké bojové techniky, bez známek pohybu vojsk uplynul.

Podle „ministerstva obrany“ doněckých povstalců v noci k žádnému narušení dohodnutého příměří nedošlo. Poslední incident se prý odehrál krátce po půlnoci SEČ u obce Kirovske v Doněcké oblasti, poté už byl na bojové linii klid. Žádné ostřelování nezaznamenala ani doněcká radnice.

Podle tiskové zprávy velení ukrajinské protipovstalecké operace ale vzbouřenci i v noci pokračovali v intenzivních útocích na strategické město Debalceve, kde se brání v obklíčení několikatisícová ukrajinská posádka. Na město a okolní obce podle Kyjeva vzbouřenci pálili z raketometů Grad. Čtyřikrát prý separatisté porušili příměří i v Luhanské oblasti. Ztráty na životech hlášeny nejsou.

Obklíčené DebalceveObklíčené Debalceve|liveuamap.com

Situace v Debalceve je podle zpráv z bojiště dál těžká. Povstalci se podle serveru Cenzor všemi dostupnými prostředky snaží vládní jednotky z města vypudit. Podle Kyjeva ale i v noci na dnešek armáda všechny své bojové posty uhájila. Navíc prý zajistila průchodnost kriticky důležité silnice z Debalceve do Artemivsku, který je také pod kontrolou ukrajinských vojsk. Jde o jedinou komunikaci, kterou mohou vojáci do obleženého Debalceve posílat posily, munici a potraviny.

V noci na dnešek vypršel termín, kdy měly obě bojující strany zahájit odsun těžké bojové techniky z fronty. Podle shodných zpráv ukrajinského i ruského tisku ale nebyly zaznamenány žádné známky pohybu vojsk. Obě strany se vzájemně obviňují z porušování minských mírových dohod a tvrdí, že s odsunem začnou až souběžně s protivníkem.

O odsunu těžkých zbraní měla dnes ráno prostřednictvím videokonference jednat takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Kyjeva, Moskvy a povstalců. Jednání bylo ale odloženo.