Kyjev navrhl Rusku prodloužit zimní dohodu o plynu o jeden rok

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz navrhl ruskému monopolnímu vývozci zemního plynu Gazprom prodloužení nynější "zimní" dohody o dodávkách plynu z Ruska o celý jeden rok, tedy do 1. dubna 2016. Naftogaz to označil za návrh Evropské komise, která zprostředkovává jednání mezi Moskvou a Kyjevem o nové dohodě o dodávkách. Současný provizorní kontrakt vyprší 31. března. Gazprom požádal ruskou vládu o prodloužení cenové slevy pro dodávky na Ukrajinu o další tři měsíce.

„Naftogaz vítá návrh Evropské komise prodloužit takzvaný zimní balík do konce příštího zimního období,“ uvedl podnik podle agentury Reuters. Dodal, že poslal Gazpromu dopis s tímto návrhem.

Předminulý týden začaly obě strany jednat o nové smlouvě, k ničemu ale zatím nedospěly. Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn po prvním kole rozhovorů prohlásil, že Ukrajina přestane od 1. dubna odebírat plyn z Ruska a že se po zimě bez něj obejde. Rusko navrhlo na počátku jednání zvýšení ceny proti zimní dohodě o šest procent na 348 dolarů za tisíc metrů krychlových, Ukrajina ale požaduje výraznou slevu. Jednání mají pokračovat v polovině dubna v Berlíně.

Šéf Gazpromu Alexej Miller dnes v rozhovoru s televizní stanicí Rossija-24 TV uvedl, že Gazprom žádá vládu o prodloužení slevy pro Ukrajinu o tři měsíce. „Možnost slevy je stanovena v současném kontraktu mezi Gazpromem a Naftogazem,“ řekl Miller.

Posílená pozice Ukrajiny

Ukrajinskou pozici podle Kyjevu posiluje zvýšený dovoz ze zemí Evropské unie prostřednictvím zpětných toků v plynovodech. Slovenský premiér Robert Fico ale minulý týden upozornil na to, že Slovensko nebude s to vyhovět případným požadavkům Ukrajiny na výraznější navýšení dodávek ze Západu.

Slovensko v současnosti zajišťuje zpětný tok plynu na Ukrajinu prostřednictvím záložního plynovodu s přepravní kapacitou 14,5 miliardy metrů krychlových ročně. Ukrajina tímto způsobem dokáže pokrýt podle Fica třetinu své spotřeby. Výraznější navýšení dodávek plynu ze Slovenska k východnímu sousedovi by si ale už vyžádalo využití hlavního tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn přes Slovensko dál do západní Evropy. To však podle Fica odporuje slovenské smlouvě s Ruskem a vyžádalo by si to souhlas Moskvy.

50 miliard metrů krychlových ročně

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Zhruba polovinu spotřeby je země schopna uspokojit z vlastních zdrojů, zbytek tvoří dovoz, především z Ruska. Podle údajů ukrajinské státní společnosti Ukrtransgaz měl loni ruský plyn na celkové spotřebě podíl 36 procent a plyn z domácích zdrojů 51 procenta. Zbývajících 13 procent tvořil plyn dovezený z Evropské unie přes Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí ruské dodávky. Zásobování Gazprom obnovil až díky říjnové dohodě o „zimním cenovém balíku“.