Kyjev odolává útokům, BP se zbavuje podílu v Rosněfti

Předpokládá se, že Rusové se pokusí ve velkém zbavit rublu.

Předpokládá se, že Rusové se pokusí ve velkém zbavit rublu. Zdroj: Profimedia, E15

Ukrajinští vojáci hlídkují u města Žytomyr.
Válka na Ukrajině: Pětikilometrový ruský konvoj mířící ke Kyjevu.
Podpora pro Ukrajinu ze severní Ameriky: V barvách ukrajinské vlajky byly nasvíceny .Niagarské vodopády
Uprchlická krize po útoku Ruska: Ukrajinské ženy a děti v Maďarsku (28.2.2022)
Lidé čekají na hranicích dlouhé hodiny.
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Hlavní město mají Ukrajinci pod kontrolou, Berďansk obsadili Rusové

Ukrajinská armáda v pondělí ráno oznámila, že hlavní město Kyjev odolalo další noc útokům ruských vojáků. Tvrdí, že má situaci v metropoli pod kontrolou. „Všechny pokusy ruských okupačních sil dosáhnout cíle selhaly. Nepřítel utrpěl značné ztráty. Ruské jednotky jsou demoralizované a vyčerpané,“ dodala ukrajinská armáda.

Rusům se však podařilo dobýt stotisícový Berďansk, ležící nedaleko Mariupolu na břehu Azovského moře. Ukrajinska pravda tvrdí, že vedení města odmítlo s okupanty spolupracovat.

Očekává se, že v pondělí kolem poledne se uskuteční jednání mezi ruskou a ukrajinskou delegací na běloruské hranici, původně domluvené na nedělní večer. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si od něj ale příliš neslibuje. Na ukrajinské straně navíc panují obavy, že Bělorusko se chystá vstoupit přímo do boje proti Ukrajině.

Ruská letadla nemohou na evropské nebe

Evropská unie se rozhodla v neděli večer uzavřít vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů ruských oligarchů. Už předtím k podobnému kroku přistoupila řada členských zemí. Ruská letecká společnost Aeroflot poté oznámila, že od pondělí až do odvolání ruší veškeré své lety do Evropy.

Moskva poté rovněž uvedla, že ministr zahraničí Sergej Lavrov se nemá jak dostat do Ženevy na 49. zasedání Rady OSN pro lidská práva, kde má vystoupit v úterý. „Problémem je však OSN a její generální tajemník. Jsou povinni zajistit, aby delegace dorazily do sídla OSN v Ženevě, a to zejména v době světové krize,“ prohlásila jeho mluvčí Marija Zacharovová.

Kanada, která rovněž ruským letadlům vzdušný prostor uzavřela, tvrdí, že v neděli letadlo Aeroflotu na cestě z Miami do Moskvy tuto restrikci porušilo.

Z trhů a burz

Rubl zahájil pokles

V souvislosti s tvrdými sankcemi, které Západ na Rusko uvalil nebo je připravuje, se v pondělí očekává velký tlak na rubl a panika v zemi. Už v pondělí brzy ráno, když započalo obchodování na asijských trzích, se ruská měna prodávala v kurzu 119 rublů za dolar. To byl pokles o 30 procent na nové historické minimum.

Ruská centrální banka v neděli vyzývala obyvatele, aby zachovali klid, jelikož se bála, že v pondělí se mnoho Rusů pokusí vybrat své úspory v rublech a převést je na jinou měnu včetně kryptoměn či za ně něco nakoupit. Už o víkendu lidé v Rusku čekali před bankomaty v obavě, že jim přestanou fungovat karty nebo banky vydají omezení výběru hotovosti.

Moskevská burza oznámila v pondělí ráno posun začátku nového obchodování nejdříve na 15.00, tedy 13.00 SEČ. Centrální banka potvrdila, že nařídila makléřům pozastavit provádění všech příkazů od zahraničních právnických a fyzických osob k prodeji ruských cenných papírů.

Instituce zároveň v pondělí ráno zvýšila základní úrokovou sazbu na 20 procent z dosavadních 9,5 procenta. Reaguje tak na riziko devalvace rublu a vyšší inflace.

BP se zbavuje podílu v Rosněfti

Rusko za invazi na Ukrajinu trestá i soukromý sektor. Britský energetický kolos BP se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Firma byla pod tlakem britské vlády, aby svou účast v ruském ropném gigantu ukončila. „Tato vojenská akce představuje zásadní změnu. Představenstvo BP došlo po důkladném procesu k závěru, že naše spolupráce s Rosněftí, státním podnikem, prostě nemůže pokračovat,“ uvedla firma podle Bloombergu.

Rosněfť vyjádřila politování nad tímto krokem, který podle ní zničí dlouholetou kooperaci. Šéf BP Bernard Looney a jeho předchůdce Bob Dudley také okamžitě odstoupí ze správní rady Rosněfti. Rozhodnutí zbavit se podílu v podniku si vyžádá náklady až 25 miliard dolarů, tvrdí BP.

Agentura Bloomberg v pondělí uvedla, že norský těžařský obr Equinor, kde drží většinový podíl stát, se rovněž začne stahovat ze svých podniků v Rusku.

„V současné situaci považujeme naši pozici za neudržitelnou,“ řekl šéf společnosti Anders Opedal. „Nyní zastavíme nové investice do našeho ruského podnikání a zahájíme proces odchodu z našich společných podniků způsobem, který je v souladu s našimi hodnotami.“

Tweet dne

Václavské náměstí, Praha, 27. února. Shromáždění na podporu Ukrajiny.

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis sdílel záběry z velké demonstrace na Václavském náměstí na podporu Ukrajiny.

Stane se dnes

  • K mimořádnému jednání se sejdou ministři energetiky zemí EU.
  • Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která vlastní Českou spořitelnu, oznámí předběžné výsledky hospodaření za loňský rok.
  • Specializovaný trestní soud znovu projedná obžalobu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými.
  • Uskuteční se vyhlášení vítěze ankety o titul evropského Auta roku 2022. Mezi sedmi finalisty je i Škoda Enyaq iV.