Kyjev varuje Evropu: Možná dojde k narušení dodávek plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz upozornil evropské dovozce plynu na možné narušení dodávek kvůli pokračujícímu sporu o ceny plynu mezi Kyjevem a Moskvou a chystaným ukrajinským sankcím proti Rusku. Naftogaz doporučil evropským firmám kupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici namísto dosavadní praxe nákupů na západní hranici Ukrajiny. Tak by přepravu plynu přes Ukrajinu nezajišťovaly firmy, jimž hrozí sankce.

„Naftogaz považuje za svou povinnost varovat evropské partnery před možnými riziky,“ uvádí Naftogaz. Naftogaz ale dodal, že signalizované sankce proti Rusku nemusí automaticky vést i k sankcím proti ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom.

Naftogaz už v pondělí sdělil, že je i v případě sankcí Kyjeva proti Moskvě ochoten zajišťovat bezproblémovou přepravu ruského plynu do Evropy. Upozornil ale, že evropští odběratelé se v případě takovýchto sankcí zřejmě budou muset s Ruskem dohodnout na zásadních změnách ve smlouvách o dodávkách plynu a začít nakupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk minulý týden uvedl, že nové ukrajinské sankce proti ruským firmám mohou zahrnovat i přepravu ruských energetických surovin přes Ukrajinu do Evropy. Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť v reakci na to v pátek uvedl, že takové opatření nejvíce postihne Českou republiku a Slovensko.

Hrozba pro Gazprom

Rusko v červnu kvůli sporu o cenu zemního plynu zastavilo dodávky této suroviny na Ukrajinu, tranzitu přes Ukrajinu do Evropy se to ale nedotklo. Evropa získává třetinu své spotřeby plynu z Ruska a zhruba polovina těchto dodávek se do Evropy dostává přes Ukrajinu. Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom je jedinou společností, která posílá ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu.

Naftogaz na počátku týdne uvedl, že případné sankce v plynárenském sektoru by mohly „omezit nebo vyloučit“ některé společnosti z ukrajinského tranzitního trhu, což se zřejmě týkalo Gazpromu. Přepravu plynu přes Ukrajinu by podle Naftogazu mohly zajišťovat firmy, které nepodléhají sankcím. Tyto podniky by prý musely podepsat příslušnou smlouvu se správcem ukrajinského plynovodního systému Ukrtransgaz.