Kyjev zablokoval přístup k ruským internetovým službám

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajina
Ukrajina volí prezidenta
Ukrajina
Belgický ministr zahraničí Didier Reynders, Ukrajinský prezident Porošenko a maďarský prezident Janos Ader při večeři u příležitosti návštěvy amerického prezidenta Barracka Obamy v Polsku
prezident Ukrajiny Porošenko a prezident USA Obama jednali o možné pomoci USA
8
Fotogalerie

Ukrajina dnes zablokovala na svém území přístup k řadě populárních internetových služeb, nabízených ruskými firmami. Stalo se tak v rámci nových sankcí proti Rusku, které Kyjev obviňuje z podpory separatistů v Donbasu na východě země. Jde například o sociální sítě VKontakte a Odnoklassniki, vyhledávač Yandex či server elektronické pošty Mail.ru. Příslušné nařízení zveřejnila kancelář prezidenta Petra Porošenka.

Sankce se vztahují také na televizní stanice RBK, TV Centr, VGTRK, NTV Plus a Zvězda, jakož i softwarových firem zaměřených na antivirové programy Kaspersky Lab a DrWeb, anebo aerolinky Aeroflot.

Porošenkův dekret rozšířil také seznam osob, proti kterým se uplatňují sankce. Na ukrajinské "černé listině" nyní figuruje 1228 lidí a 468 firem.

Ukrajinský prezident dnes také prohlásil, že bude usilovat o to, aby Evropská unie prodloužila své sankce proti Rusku rovnou o celý rok. Až dosud je pravidelně prodlužovala po šesti měsících.

"Vyvineme maximální úsilí, abychom přiměli Rusko usednout za vyjednávací stůl, plnit mírové dohody, stáhnout své vojáky z ukrajinského území a ukončit agresi," prohlásil prezident.

Moskva stále popírá, že by se přímo podílela na konfliktu v Donbasu, který si od svého propuknutí v dubnu 2014, tedy krátce po svržení proruského prezidenta v Kyjevě a ruské anexi Krymu, vyžádal na 10 tisíc životů.