Ukrajinci mohou do Schengenu bez víz, návrh schválila Evropská unie

Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ctk/AP

Východní Ukrajina
Ukrajina
Ukrajina, volby
4
Fotogalerie

Země Evropské unie dnes schválily zavedení bezvízového styku pro Ukrajinu. Její občané tak budou moci bez víz cestovat mimo jiné do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol, tedy i do České republiky. Uvolnění cestovního režimu začne platit pravděpodobně v druhé polovině června.

Maltský ministr vnitra Carmelo Abela, jehož země předsedá EU, označil krok za "důležitý vývoj, který napomůže posílení vazeb mezi občany Ukrajiny a EU". "Následuje po dokončení potřebných reforem ze strany Ukrajiny v řadě oblastí, včetně migrace, veřejného pořádku a bezpečnosti, vnějších vztahů a základních práv," dodal v tiskovém prohlášení.

Ukrajinci budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů. Bezvízový styk, který se s výjimkou Británie a Irska vztahuje na celou EU, ale nebude pro občany Ukrajiny znamenat právo v unii pracovat.

Součástí schengenského prostoru jsou s výjimkou Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Kypru, Británie a Irska všechny členské země EU. Británie a Irsko zájem o začlenění do Schengenu nemají, ostatní unijní země o vstup usilují. Z neunijních států se do systému volného pohybu bez hraničních kontrol zapojily Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Bezvízový styk s Ukrajinou schválil už v dubnu Evropský parlament, a to výraznou většinou, když pro zrušení víz zvedlo ruku 521 poslanců a proti bylo 75. Dnešní definitivní stvrzení tohoto kroku ministry zemí EU na jejich schůzce v Bruselu už bylo v zásadě jen očekávanou formalitou.

Loni v prosinci Evropský parlament schválil také mechanismus pro rychlejší a jednodušší znovuzavedení vízové povinnosti. Tento takzvaný suspenzivní mechanismus je označován za záchrannou brzdu pro případ výrazného nárůstu azylových žádostí z daných zemí či jiného problémového vývoje. O spuštění mechanismu mohou požádat unijní země, případně Evropská komise.