Kyjev začal stíhat ruského ministra obrany, prý napomáhá banditům

ruský ministr obrany Sergej Šojgu

ruský ministr obrany Sergej Šojgu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Vitaly V. Kuzmin; WikimediaCommons

Ukrajinské ministerstvo vnitra zahájilo trestní stíhání dvou prominentních Rusů. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a prokremelský oligarcha Konstantin Malofejev jsou podezřelí z pomoci teroristům, jak Kyjev říká ozbrojeným separatistům na východě Ukrajiny.

„Napomáhat banditům je trestné! K čertu s delikátností. Je třeba pojmenovat věci pravým jménem: organizátoři vojenské pomoci banditům a jejich sponzoři jsou zločinci,“ zdůraznil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov podle listu Ukrajinska pravda.

Podle ukrajinských vyšetřovatelů je ministr Šojgu podezřelý, že organizoval nezákonná ozbrojená uskupení, která prý pod velením Rusů na východě Ukrajiny systematicky napadají státní úřady a ukrajinské jednotky, což vedlo k ztrátě mnoha lidských životů a dalším škodám. Miliardář Malofejev podle vyšetřovatelů tyto uskupení financoval.

Hrozí mezinárodní zatykač

Ani Šojgu, ani Malofejev na obvinění dosud nezareagovali. Avakov jim pohrozil, že jestli se nedostaví k výslechu, vyšetřovatelé budou nuceni podniknout opatření, jak si uposlechnutí předvolání vynutit. To znamená, že soud by na ně mohl vydat mezinárodní zatykač.

Sám Avakov spolu s ukrajinským miliardářem a dněpropetrovským gubernátorem Ihorem Kolomojským čelí obdobnému stíhání v Rusku za údajné válečné zločiny.

Zapomenuté zločiny Vladimira Putina