Kyjevu se uleví. Na správě dluhu prý ušetří skoro 16 miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Restrukturalizace ukrajinského dluhu, kterou navrhuje výbor největších soukromých věřitelů, by mohla díky prodloužení splatnosti dluhopisů a snížení úroků přinést Kyjevu úsporu 15,8 miliardy dolarů (téměř 400 miliard korun), řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený se situací. Upozornil, že tato částka přesahuje předpoklad, který Mezinárodní měnový fond (MMF) zahrnul do programu na podporu ukrajinské ekonomiky.

Podle MMF by restrukturalizace ukrajinského dluhu měla přinést během čtyř let úsporu kolem 15 miliard dolarů, snížit do roku 2020 podíl dluhu k hrubému domácí produktu pod 71 procent a zajistit, aby se finanční potřeby Ukrajiny v letech 2019 až 2025 držely v průměru na deseti procentech HDP.

„Výbor nemusí nutně souhlasit, že tato tři kritéria jsou nejlepší pro dlouhodobou udržitelnost ukrajinské ekonomiky. V zájmu nalezení řešení však předkládá návrhy, které tato tři kriteria podporují a splňují,“ uvedl zdroj.

Výkonná rada MMF v březnu schválila čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v objemu 17,5 miliardy dolarů. Krátce po schválení obdržel Kyjev z tohoto programu prvních pět miliard dolarů.

Očekává se, že půjčka od MMF otevře cestu k úvěrům od jiných zahraničních věřitelů, včetně Evropské unie. Celková pomoc by tak během příštích čtyř let měla dosáhnout až 40 miliard dolarů. Úhrnná částka zahrnuje i předpokládané úlevy plynoucí z restrukturalizace ukrajinského dluhu.

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková řekla, že Ukrajina plní v podstatě všechny cíle, které MMF stanovil. Kyjev nyní počítá s uvolněním další části úvěrové pomoci, která by se podle tamní centrální banky měla pohybovat kolem 2,5 miliardy dolarů.

Jarešková uvedla, že se ve čtvrtek sešla se členy týmu MMF, který monitoruje hospodářské reformy na Ukrajině. „Byla tam dobrá atmosféra. Shodli jsme se víceméně téměř na všem,“ prohlásila.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek podepsal zákon, který vládě umožňuje pozastavit splátky zahraničních dluhů. Zákon, jehož znění už minulý týden schválil parlament, chce Kyjev využít k tlaku na soukromé zahraniční věřitele v rámci jednání o restrukturalizaci dluhu.