Labouristé chtějí v Británii zatočit s migranty z východní Evropy

Vůdce britských labouristů Ed Miliband

Vůdce britských labouristů Ed Miliband Zdroj: profimedia.cz

Šéf britské opozice Ed Miliband prohlásil, že bývalá labouristická vláda udělala chybu, když v roce 2004 otevřela dveře pracovním imigrantům z nových členských zemí Evropské unie. Předseda partaje slibuje, že se v případě volebního vítězství pokusí omezit příliv pracovní síly ze zahraničí. Konzervativci Brity varují, že se v tomto směru levici nedá věřit.

Miliband uvedl, že premiéři Tony Blair a Gordon Brown neměli imigraci pod kontrolou. „Bylo chybou nezavést přechodné kontroly při vstupu lidí z východní Evropy do země. Hrubě jsme podcenili počet lidí, kteří sem chtějí přijet. Byli jsme oslnění globalizací a příliš optimističtí ohledně její ceny,“ řekl Miliband během veřejného projevu.

Vláda počítala s tím, že do země každoročně dorazí kolem 13 tisíc lidí. Jenže ve skutečnosti to bylo podstatně víc. V rekordním roce 2010 dosáhl migrační přírůstek, tedy rozdíl mezi počtem příchozích a odchozích z Evropy a odjinud, 252 tisíc lidí.

„Tím, že jsme se soustředili výhradně na dopad imigrace na růst, pustili jsme ze zřetele, komu tento růst prospěje a čí životní standard bude ohrožen. Byli jsme odpoutání od starostí pracujících lidí,“ podotkl lídr.

Miliband slíbil několik opatření, která bude prosazovat, jestliže se jeho strana opět dostane k moci. Střední a velké společnosti budou muset hlásit, pokud více než čtvrtinu jejich zaměstnanců budou tvořit cizinci. Pracovním agenturám chce zakázat specializaci výhradně na cizince. Plánuje vytvořit „systém včasného varování“, který upozorní na místa, kde v pracovní třídě převládá nízkopříjmová skupina cizinců. Zpřísnil by také legislativu, týkající se minimální mzdy – pokuta za její porušování by se zdvojnásobila na deset tisíc liber.