Labouristé vyklidili pozice ve Skotsku, Miliband opouští vedení strany

Šéf britských labouristů Ed Miliband po prohraných volbách

Šéf britských labouristů Ed Miliband po prohraných volbách Zdroj: ctk/ap

Šéf britské Labouristické strany Ed Miliband oznámil rezignaci poté, co jeho strana neuspěla ve čtvrtečních parlamentních volbách. V čele strany bude do zvolení nového šéfa dosavadní Milibandova zástupkyně Harriet Harmanová.

V projevu k labouristickým aktivistům Miliband řekl, že mu je líto výsledku a že během pěti let v čele strany udělal vše pro to, aby uspěla. Podle něj Británie potřebuje silnou Labouristickou stranu a teď nastal čas, aby někdo jiný převzal otěže.

Miliband již časně ráno připustil, že jeho strana zažila v britských parlamentních volbách velké zklamání a rozčarování. Prohlásil, že je mu velmi líto, co se stalo.

„Byla to zjevně velmi obtížná noc, která přinesla velké zklamání pro Labouristickou stranu,“ řekl Miliband v Doncasteru, kde byl znovuzvolen do parlamentu. Vyjádřil zejména politování nad tím, že jeho strana podlehla „vlně nacionalismu ve Skotsku“, kde dominovala na úkor labouristů Skotská národní strana.

Předvolební průzkumy předvídaly velmi těsný výsledek mezi dvěma hlavními stranami, ale podle povolebních odhadů konzervativci směřují k většině v Dolní sněmovně.