Labouristé zřejmě vyhráli volby v Británii, ale nadšení příliš nejsou

Ed Miliband v čele Labouristické strany

Ed Miliband v čele Labouristické strany Zdroj: CTK

Vítězem místních voleb, jež se konaly v Británii ve čtvrtek spolu s volbami do Evropského parlamentu, bude opoziční Labouristická strana. Vyplývá to z předběžných výsledků po sečtení hlasů ve 159 ze 161 volebních okrsků.

Podle listu The Guardian získali labouristé 31 procenta hlasů. Na druhém místě za nimi skončili s 29 procenty vládní konzervativci a na třetím pak euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), jíž dalo hlasy 17 procent voličů. Poslední a s velkou ztrátou oproti minulým volbám jsou pak se 13 procenty hlasů vládní liberální demokraté.

Místní volby se konaly v Anglii a Severním Irsku a k urnám přišlo 36 procent oprávněných voličů.

Labouristé nejsou nadšení. Je to nepřesvědčivé vítězství

Přes volební vítězství mezi labouristy dle britských sdělovacích prostředků nepanuje velké nadšení, jelikož výsledek není dost přesvědčivý na to, aby dával opozici jistotu na vítězství i při parlamentních volbách, jež se mají konat příští rok.

Labouristé získali nově 300 křesel na radnicích a velké zisky mají zejména v Londýně. UKIP si vedla dobře v Essexu a na severu Anglie, nikoli v Londýně. Dle AFP však nebude schopná ani v jednom místě radnici kontrolovat. Konzervativci premiéra Davida Camerona přišli skoro o 200 křesel, v Londýně byli úspěšní v Kingstonu, kde získali vedení radnice, již do nynějška ovládali liberální demokraté.

Britský tisk výsledky místních voleb interpretuje hlavně s ohledem na očekávané volby parlamentní. Podle Guardianu by za současné dělby sil labouristé získali ze 650 křesel v Dolní sněmovně 322 křesel, konzervativci 255, liberální demokraté 45 a ostatní strany včetně UKIP 28.

Cameron: Konzervativci musejí pracovat tvrději

Premiér Cameron se k volbám pro příští rok vyjádřil optimisticky, ale řekl, že konzervativci musejí pracovat tvrději. „Musíme ukázat, že známe odpověď na otázky, které znepokojují mne a které znepokojují ostatní, zejména na ty, jež se týkají systému sociální pomoci a imigrace,“ řekl.

Vůdce UKIP Nigel Farage volby pro svou stranu hodnotil jako úspěch. Podle něj nastává nová politická doba, v níž se skoncuje se „starou hrou“, v níž Británii dominovaly tři hlavní politické strany. Poukázal také na to, že jeho strana přetáhla některé voliče konzervatistům, jak se předpokládalo, ale také labouristům v jejich dosud silných okrscích na severu. Farage prohlásil, že to naprosto „zbořilo“ předpoklad, že UKIP bude nebezpečná pouze pro konzervativce. Jeho euroskeptická strana usiluje o odchod Británie z Evropské unie a o zastavení imigrace.

Výsledky čtvrtečního britského hlasování pro kandidáty do Evropského parlamentu budou známy v neděli po 23:00 SELČ, tedy stejně jako v ostatních členských zemích Evropské unie.