Le Pen žaluje Národní frontu, za své vyloučení žádá odškodné dva miliony eur

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen Zdroj: ctk

Francouzský krajně pravicový politik Jean-Marie Le Pen se soudí kvůli svému loňskému vyloučení ze strany Národní fronta (FN). Před soudem, který začíná dnes odpoledne na pařížském předměstí Nanterre, Le Pen rovněž po FN žádá odškodné dva miliony eur (asi 54 milionů korun), informoval deník Le Monde. Soud sdělil, že rozhodne 17. listopadu.

Le Pen, který byl ze strany vyloučen kvůli opakovaným antisemitistickým výrokům, chce, aby soud anuloval krok strany z loňského srpna. Osmaosmdesátiletý politik tvrdí, že FN porušila vnitřní předpisy. Poškozen se cítí také snahou strany mu odebrat doživotní titul čestného předsedy Národní fronty, kterou v roce 1972 zakládal.

"Chci vítězství, vítězství spravedlnosti," prohlásil před novináři Le Pen při příchodu do soudní budovy. Loňské rozhodnutí FN v čele s jeho dcerou Marine Le Penovou označil za "popravu". Nevyloučil ale, že se s dcerou usmíří. "Proč ne? Život začíná každý nový den," odpověděl na otázku, zda si dovede představit, že obnoví vztahy s dcerou. Zdůraznil, že bez jednoty ve straně jeho dcera nemůže uspět v nadcházejících prezidentských volbách.

I kdyby soud zrušil jeho vyloučení, návrat Le Pena do strany by byl podle některých jejích představitelů nejspíš jen teoretický. "Le Pen toho od FN nemůže příliš očekávat, osud starého šéfa se zdá zpečetěn. Strana bez ohledu na soudní verdikt hodlá uplatnit své politické rozhodnutí, aby Le Pen ve straně už nepůsobil," tvrdí podle listu Le Point jeden z členů vedení FN.

Le Pen proslul v minulosti řadou extremistických výroků, mimo jiné o holokaustu. Například plynové komory, v nichž nacisté za druhé světové války povraždili několik milionů Židů, označil Le Pen opakovaně za "historický detail". Za tato slova byl již několikrát odsouzen k pokutě, například již v 80. letech a naposledy letos na jaře.

Le Pen vedl FN od jejího založení do ledna 2011, kdy ho v čele strany nahradila jeho dcera Marine Le Penová. Osmačtyřicetiletá politička, která patří k favoritům prezidentských voleb na jaře 2017, ve snaze získat více voličů se od antisemitistických a rasistických výroků svého otce distancovala. Slibuje Francouzům kromě jiného omezení imigrace a závislosti na EU, a naopak posílení boje proti islamistům a kontrol hranic. Zdůrazňuje republikánské základy Francie.

To vše straně pomáhá brát voliče tradičním pravicovým a levicovým stranám, které podle stále více obyvatel nedokázaly omezit dopady globalizace a zlepšit bezpečnostní a ekonomickou situací v zemi.

FN v roce 2014 vyhrála volby do europarlamentu a uspěla i v loňských místních volbách. Velký počet hlasů předvídají průzkumy krajní pravici Le Penové i v příštích prezidentských volbách a následných parlamentních volbách.