Le Penová jednala s Wildersem o euroskeptické alianci

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová navštívila nizozemského předsedu Strany pro svobodu Geerta Wilderse

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová navštívila nizozemského předsedu Strany pro svobodu Geerta Wilderse Zdroj: Reuters

Šéfka francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová navštívila nizozemského předsedu Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, aby s ním jednala o spojenectví ultrapravicových sil před volbami do Evropského parlamentu i po nich.

Oba lídři doufají v konec dosavadní roztříštěnosti radikálních stran, jež jsou sice většinou nacionalistické, ale mají i dost společných témat. Patří mezi ně odpor k euru a shodný názor na imigrační politiku.

Setkání Le Penové s Wildersem v Haagu provázely demonstrace jejich odpůrců. Návštěva političky ale měla velkou mediální publicitu, což patrně přispěje k očekávanému úspěchu FN a PVV v květnovém hlasování.

Fronta doma minulý měsíc zabodovala v průzkumu, když předstihla socialisty a umírněnou pravici. „Spojenci v ní rozpoznali vlajkonoše odlišné verze Evropy,“ řekl o Le Penové její poradce Ludovic de Danne.

Komentátoři míní, že aliance výrazných jedinců může skřípat na tématech jako antisemitismus a islamofobie. Očekává se však, že budou stavět hlavně na euroskepticismu.

Mohli by spolupracovat i se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) či italskou Ligou severu. Wilders už oslovil i švédské a vlámské partnery. Některé strany však pro ně patrně budou nepřijatelné. Jde například o maďarský Jobbik a řecký Zlatý úsvit. Pokud se spojenci v europarlamentu stanou oficiální silou, budou tam mít mnohé výhody a víc prostoru.