Legendární americký basketbalista Kobe Bryant tragicky zahynul

Kobe Bryant s americkou reprezentací dvakrát vyhrál olympijské hry

Kobe Bryant s americkou reprezentací dvakrát vyhrál olympijské hry Zdroj: Reuters

Kobe Bryant s Oscarem za krátký film Dear Basketball
Kobe Bryant s manželkou Vanessou
Kobe Bryant na své čínské tour v roce 2017
Kobe Bryant (vpravo) se svými spoluhráči Kevinem Durantem a LeBronem Jamesem (uprostřed) po trimfu na olympiádě
Fotografie Kanceláře losangeleského šerifa z místa tragédie.
7
Fotogalerie

Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant zahynul při havárii vrtulníku v Kalifornii. O úmrtí pětinásobného šampiona NBA a dvojnásobného olympijského vítěze informoval server TMZ, podle kterého byla jednou z obětí nehody i Bryantova třináctiletá dcera.

Jednačtyřicetiletý Bryant cestoval ve své soukromé helikoptéře Sikorsky S-76 s minimálně třemi dalšími lidmi. Stroj po pádu v kopcích u Calabasas severozápadně od Los Angeles zachvátil oheň a nikdo na palubě havárii nepřežil. Úřady potvrdily pět mrtvých, příčiny nehody se vyšetřují.

Na sociálních sítích se okamžitě po zveřejnění zprávy začaly objevovat šokované, nevěřícné a zarmoucené vzkazy bývalých i současných basketbalistů, hvězd ze světa sportu i showbusinessu. Přidal se i prezident USA Donald Trump. U haly Lakers Staples Center vzniklo pietní místo.

"Neexistují slova, který by vyjádřila bolest, kterou cítím v tento tragický a smutný okamžik, kdy ztrácím přítele, bratra, partnera ve vítězných bitvách, parťáka a kámoše," tweetoval Shaquille O'Neal, jenž s Bryantem zářil v dresu Lakers.

"Jsem šokovaný. Slova to ani zdaleka nedokážou popsat. Neuvěřitelně smutný a tragický den," napsala další z basketbalových legend Scottie Pippen. "Jsem více než zničený. Můj velký brácha. Nemůžu, prostě nemůžu tomu uvěřit," uvedl Pau Gasol.

"To nemůže být pravda. Prosím, ne," napsala vycházející hvězda NBA Luka Dončič. "Pořád tomu nemůžu uvěřit," vzkázal osminásobný olympijský vítěz ve sprintu Usain Bolt. "Už teď nám chybíš," dodal šestinásobný šampion Super Bowlu Tom Brady.

Olympijský vítěz z Pekingu a Londýna ukončil kariéru v roce 2016 po dvaceti sezonách v NBA, které vesměs strávil v dresu Los Angeles Lakers. S manželkou Vanessou vychovával čtyři dcery, poslední se narodila vloni v červnu.

Bryant je jedním ze sedmi hráčů, kteří během kariéry v NBA pokořili hranici 30 tisíc bodů. Jeho bilanci 33.643 bodů v sobotu překonal LeBron James a v historickém pořadí ho odsunul na čtvrté místo.

Během kariéry získal Bryant vedle pěti prstenů pro vítěze NBA a zlatých olympijských medailí i dvě ceny pro nejlepšího hráče play off či cenu pro nejužitečnějšího hráče zámořské soutěže. Ocenění ale sbíral i po ukončení kariéry. V roce 2018 vyhrál za svůj krátký animovaný film "Drahý basketbale" Oscara a získal i televizní cenu Emmy.