Lékaři bez hranic: Epidemie eboly bude pod kontrolou do půl roku

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie je jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie je jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola Zdroj: ctk/ap

Než se podaří dostat současnou epidemii eboly v západní Africe pod kontrolu, potrvá asi šest měsíců. Odhadla to organizace Lékaři bez hranic (MSF). Postižené oblasti prý vypadají, jako by tamní země byly ve válečném stavu. Je potřeba více pomoci od Světové zdravotnické organizace (WHO) a více zdravotnických expertů.

Uvedla to mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic Joanne Liuová, která se vrátila z desetidenní návštěvy z oblasti zasažené ebolou.

„Pokud nestabilizujeme situaci v Libérii, nebudeme schopni stabilizovat ani celou tu oblast. Podle mého názoru bychom mohli nákazu zvládnout během následujících šesti měsíců,“ konstatovala.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Od března si již epidemie vyžádala 1069 životů. Nejvíce jí jsou postiženy západoafrické státy Libérie, Guinea a Sierra Leone.

Názory odjinud: Co, kdo a kdy zastaví ebolu