Lékaři úspěšně otestovali nový lék proti ebole

Boj s ebolou v západní Africe (ilustrační foto)

Boj s ebolou v západní Africe (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Vědcům ve Spojených státech se s pomocí experimentálního léku podařilo uzdravit opice nakažené stejným kmenem viru ebola, který si od loňského roku v západní Africe vyžádal přes 10 tisíc obětí. Účinnost přípravku ale zatím nebyla vyzkoušena na lidech, stát by se tak mělo v druhé polovině letošního roku.

O pokroku informovala zpravodajská stanice BBC.

K léčbě nakažených opic byl použit preparát TKM-Ebola-Guinea, který je přímo uzpůsoben pro likvidaci ebolového viru kmene Makona. Tak se nazývá varianta viru řádícího v západní Africe. Trojice zvířat byla po 28 dnech pokusu označena za uzdravená, zatímco kontrolní trojice neléčených opic do devíti dnů uhynula. „Je to první studie, která ukázala ochranu po nakažení,“ řekl Thomas Geisbert z Texaském univerzity, který výzkum vedl. Výsledky své práce odborníci zveřejnili v odborném časopisu Nature.

Je to první studie, která ukázala ochranu po nakažení

Lék, který vyrábí společnost Tekmira Pharmaceuticals, může být podle Geisberta upraven pro jakýkoli kmen eboly. Přípravek funguje tak, že blokuje vybrané geny, čímž zabrání replikaci viru. Výroba léku trvá asi dva měsíce, zatímco příprava dalšího experimentálního léčiva ZMapp je časově náročnější. Také ZMapp při testovací léčbě opic uspěl, zvířata ale byla nakažena jiným kmenem.

Proti ebole nejsou dosud žádné oficiálně schválené léky ani očkování, během nynější epidemie ale byly vyvíjené preparáty experimentálně použity. Šíření nákazy v západní Africe se podařilo výrazně zpomalit, zcela zastavena ale zatím není. Doposud se virem infikovalo přes 25500 lidí, z nichž více než 10600 zemřelo. Takřka všechny oběti pocházejí z Libérie, Guineje a Sierry Leone.