Letošní smršť fúzí a akvizic dále přidá na síle

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Svět byznysu letos čeká boom v oblasti fúzí a akvizic. Obchody za více než bilion dolarů, které už stihly proběhnout od počátku roku, byly prý zatím pouhou ochutnávkou věcí příštích. „Počet obchodů, které jsou v jednání na úrovni šéfů velkých firem, je více, než jsme viděli v jakémkoli okamžiku po roce 2007,“ uvádí šéf oddělení fúzí a akvizic v Goldman Sachs, Gregg Lemkau. Zájemci o nákupy se snaží dohody co nejvíce urychlit, období historicky nejlevnějšího financování se totiž chýlí ke konci.

Podle dat Thomson Reuters proběhly od ledna ve světě fúze a akvizice za 1,3 bilionu dolarů, což znamená více než devadesátiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. Bezmála polovinu tvořilo 39 obřích obchodů, při kterých zájemci zaplatili minimálně 5 miliard dolarů.

„Úroveň velkých obchodů v oblasti fúzí a kavizic dosáhla předkrizového měřítka. Očekáváme, že objem obchodů v příštích měsících zrychlí s tím, jak firmy získají větší důvěru ohledně globálního oživení a banky budou vstřícnější k financování,“ uvádí analytik Andrew Milligan z banky Standard Life.

Úroveň velkých obchodů v oblasti M&A dosáhla předkrizového měřítka.

První ligu ve fúzích a akvizicích mají pro následující rok hrát rozvíjející se země. Hovoří o tom globální průzkum společnosti EY mezi 1600 manažery světových firem. Podle průzkumu se třetina respondentů v nadcházejících dvanácti měsících chystá k akvizici, šestina manažerů hodlá na nákupech utratit více než půl miliardy dolarů.

„Počet společností, které plánují akvizice přesahující miliardu dolarů, se v průběhu uplynulého půlroku zdvojnásobil. Očekáváme, že letošní rok bude bohatý na strategické obchody,“ uvádí studie EY.

: