Libanon si po devíti letech volil parlament, vysoké šance na úspěch má Hizballáh

Libanonci dnes rozhodovali o příštím obsazení parlamentu. Jde o první volby od roku 2009. Na některých místech voliči čekali ve frontě i hodinu, než na ně přišla řada. Volební místnosti se zavřely v 18:00 SELČ, jak bylo naplánováno, ale lidé, kteří už byli uvnitř nebo čekali venku, ještě dostali možnost svůj hlas odevzdat. Očekává se dobrý výsledek šíitské strany Hizballáh, zatímco v případě hnutí Budoucnost premiéra Saada Harírího není jasné, zda si křesla udrží. Neoficiální výsledky by mohly být známy v noci.

Mandát nynějších poslanců měl vypršet v roce 2013, ale byl třikrát prodloužen. Politická krize se připisovala důsledkům války v sousední Sýrii na Libanon, který je zavalen více než milionem uprchlíků.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že hodinu před uzávěrou místností odvolilo asi 47 procent voličů. Ve volbách v roce 2009 k urnám přišlo 54 procent voličů. Prezident Michel Aún předem vyzýval lidi, aby šli hlasovat. Televize Al-Manár, jež je blízká Hizballáhu, oznámila, že v některých oblastech, zejména v Baalbeku na severovýchodě země, volilo až 56 procent voličů. V Baalbeku žije mnoho stoupenců Hizballáhu. Tato strana žádala dvouhodinové prodloužení hlasovací doby.

Zahraniční pozorovatelé hodnotí hlasování jako regulérní, i když z jednoho okrsku v Bejrútu jsou hlášeny střety mezi stoupenci různých kandidátů. Volilo se podle nového volebního zákona, který zredukoval počty volebních okrsků, zavedl poměrný systém a umožnil vůbec poprvé volit i Libanoncům v zahraničí. K zabezpečení voleb bylo povoláno až 30 tisíc vojáků a policistů, kteří byli rozmístěni i na hlavní silniční křižovatky.

Politici chtějí po volbách co nejrychleji sestavit vládu, aby se mohli zaměřit na řešení ekonomických problémů. Libanon patří k nejzadluženějším zemím - jeho dluh dosahuje 150 procent HDP.

Volební právo má 3,6 milionu lidí. O 128 křesel se ucházelo 586 osob, mezi nimi 86 žen.

Agentura AFP píše, že Hizballáh, který si jako jako jediná strana ponechal zbraně po ukončení občanské války v roce 1990, zůstane hlavním politickým hráčem v Libanonu. "Nový parlament nebude Hizballáh nijak omezovat, nevytvoří se proti němu velká koalice," sdělil profesor politologie na Americké univerzitě v Bejrútu Imád Sálamaj. Hnutí Budoucnost podle odborníků o několik míst v parlamentu přijde, avšak očekává se, že se politici shodnou a Harírího znovu pověří sestavením vlády. Podle tradičního klíče má být premiérem sunnita, předsedou parlamentu šíita a prezidentem maronitský křesťan.