Lídři řecké koalice se s premiérem neshodli na krácení penzí

Lukas Papadimos

Lukas Papadimos Zdroj: profimedia.cz

Řecký premiér Lukas Papadimos se ve středu pozdě v noci s předáky koaličních stran s výjimkou bodu krácení penzí dohodl na všech požadavcích ke klíčové dohodě o druhém záchranném úvěru. Papadimos následně několik hodin bez konkrétního výsledku jednal s dluhovými inspektory "trojky", tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Dohoda by ale podle agentury AP měla být uzavřena ještě před večerním setkání Euroskupiny.

Do Bruselu odletěl řecký ministr financí Evangelos Venizelos, podle kterého musí být shoda dosažena ještě před zmíněným jednáním ministrů financí eurozóny.

Podmínkou dohody, v níž má Řecko dostat 130 miliard eur (3,2 bilionu korun) je politická shoda na nových úsporných opatřeních a reformách, v opačném případě by Řecku hrozil neřízený bankrot. Lídři socialistů, konzervativců a krajní pravice se dnes pravděpodobně opět sejdou, aby vyřešili zbývající problém.

Návrh dohody vláda dojednala s „trojkou“ inspektorů Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF. Jeden ze stranických činitelů agentuře Reuters ve středu večer řekl, že projednávaný návrh zahrnuje rozpočtová opatření, která mají do roku 2015 ušetřit 13 miliard eur, z toho tři miliardy eur v tomto roce. Dalšími navrhovanými kroky je snížení minimální mzdy o zhruba 20-22 procent a zkrácení nejvyšších důchodů nad 1200 eury (téměř 30 tisíc korun) až o 20 procent.

Řecko od května 2010 čerpalo mezinárodní finanční pomoc v sumě 110 miliard eur. Tato částka ale nestačila a loni v říjnu se eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý úvěrový program. Nové peníze potřebuje Řecko už příští měsíc, protože 20. března má splatit dluhopisy v hodnotě 14,5 miliardy eur.